Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråk om neddragningar inom psykvården

Psykiatrins sparbeting på 18 miljoner kronor riskerar att utarma vården, anser verksamhetschefen Gabriel Cizinsky. Ansvarigt landstingsråd slår kritiken i från sig.

Vuxenpsykiatrin i Västmanland tvingades förra året spara 13,5 miljoner kronor. I år finns ett sparbeting på ytterligare 18 miljoner.

– Sparkravet förra gången var ett surt äpple som vi fick bita i. Att det sedan kommer ytterligare besparingar slår hårt mot oss, säger Gabriel Cizinsky, chef för vuxen-psykiatrin i Västmanland.

Han är rädd för att psykvården nu utarmas.

– Med de 18 miljonerna förlorar vi minst 30 tjänster. Det blir svårare att bli inlagd och i öppenvården blir det längre väntetider.

Ansvarigt landstingsråd Ingvar Nordén (KD) menar att det inte är en fråga om besparingar. Istället handlar det om att låta viss vård gå över i kommunal regi.

– Minst 14 av de där miljonerna är sådant som ska upp till dialog med kommunerna om det finns vård som landstinget idag bedriver som kommunerna borde stå för.

Att kommunerna skulle vara villiga att ta över viss vård är Gabriel Cizinsky skeptisk till. Han får till viss del medhåll av Ingvar Nordén.

– Det finns säkert sådant som kommunerna gör idag som de menar att vi borde stå för också. Blir det så att kommunerna tvärbromsar så får vi ta den biten. Men det är sådant som ska redas ut i dialog.

Dialogen med kommunerna slutförs i höst. Betinget genomförs under 2010 och 2011.