Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand får Hallsta-konsekvenser

Storbranden på Sandvik i Sandviken i slutet av förra veckor får konsekvenser för Sandvik i Hallstahammar. Vilka är ännu oklart.

Det var i torsdags förra veckan som ett kemiskt bad på trådtillverkningen fattade eld och spred sig upp till taket på fabriksbyggnaden. När sedan vatten under släckningsarbetet kom i kontakt med kemikalierna inträffade en kraftig explosion.

Den kraftiga rökutvecklingen med farliga kemikaliegaser gjorde att allmänheten varnades genom tjutande sirener i både Sandviken och Gävle. Det tog enda till söndagen innan branden var helt släkt, men då var hela fabriksbyggnaden totalförstörd.

Det som är totalförstört är bland annat de vitala betbaden som all tråd måste gå igenom innan de kan bearbetas. Vad man nu funderar kring är om man kan låta beta tråden i Hallstahammar alternativt hos leverantören av trådmaterialet, Fagersta Stainless. Även tillverkning av slutprodukten kan komma att flyttas till Hallstahammar. Men där finns också alternativen att låta enheterna i Scranton i USA eller Brasilien att ta hand om det arbetet.

– Just nu tittar vi på alla möjligheter som finns hur vi ska göra detta på bästa sätt för att komma i gång med produktionen så snart som möjligt. Men det kommer att ta ytterligare någon vecka innan vi vet mer exakt hur. Men helt klart är att vi kommer att ta tillvara den kompetens och de möjligheter som vi har i Hallstahammar, säger Jonas Gustavsson, vd för Sandvik Materials Technology i Hallstahammar och från 1 maj koncernchef för hela SMT.