Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand i industribyggnad – rökfyller stan

 
Industribranden på Cassandra Oil
Visa alla artiklar

På söndagsmorgonen började det brinna kraftigt i två industribyggnader i Västerås. Det var inledningsvis explosionsrisk. Först vid 12.30-tiden började man få kontroll på branden.
En man i 70-års åldern som arbetar på företaget Cassandra Oil är skadad och förd till sjukhus.

LIVE-TV: Se vår senaste live-sändning här.

TV: Här är vår första livesändning direkt efter larmet

Ett femtiotal västeråsare har hört av sig till VLT efter att ha sett en kraftig rökutveckling. Branden är i två industribyggnader på Sjöhagsvägen 14 i Västerås. Räddningsledaren uppmanar personer i området att gå in och stänga fönster på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

SOS larmades vid klockan 10 och sedan dess har flera styrkor tillkallats. Enligt uppgifter till VLT är det Cassandra Oil som brinner. Byggnaden ligger intill Sjölanders Mekaniska.

– Det brinner i båda företagen som ligger alldeles intill varandra, elden har spridit sig mellan byggnaderna, säger Johan Gustavsson, inre befäl vid Räddsam i Mälardalen.

En person ska blivit skadad och har förts till akuten på Västerås sjukhus med brännskador.

– Det är en man i 70-årsåldern som arbetar på företaget som är skadad och förd till sjukhus, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Läs också: Vd:n skadade sig i industribranden – testade ny metod när det small

Mannen ska inte vara allvarligt skadad, utan det rör sig om lindrigare skador.

Polisen har spärrat av området av säkerhetsskäl då det kan fanns uppgifter om gasoltuber i den brinnande byggnaden. Avspärrningsområdet är på cirka 200 meter, men det kan komma att utökas enligt polisen.

– Det är ett stort område som är avspärrat, det syns när man kommer dit. Jag har inte information om var exakt det är avspärrat eftersom det ändras hela tiden. Det kan också komma att utökas, säger Christer Nordström.

Västerås stad beslutade vid lunchtid att stänga Lögarängsbadet.

"Det lät ungefär som när ett lastbilsdäck smäller"

Vid 11-tiden uppgav personer i närheten att de hörde smällar.

– Jag hörde att det small, men vet inte vad det är. Det lät ungefär som när ett lastbilsdäck smäller, säger Albin Emet som vid tillfället befann sig på lögarängsbadet.

David Larsson är lastbilschaufför på företaget Martinsen:

– Jag var på väg in till depån för att lasta, när jag hörde en smäll, säger han.

Polisen känner dock inte till om någon explosion ska ha skett.

Vid 12 -tiden meddelade räddningstjänsten att man bedömer att det inte längre föreligger någon explosionsrisk och att man bedömer att branden börjar bli under kontroll.

– Det börjar se någorlunda bra ut. Nu håller vi främst på med att släcka och försöka begränsa branden, säger Johan Gustavsson.

Cassandra Oil är ett svenskt företag som med hjälp av ny teknik producerar olja ur kolvätehaltigt material, till exempel ur uttjänta bildäck och plastavfall.

– De återvinner däck och det finns mycket oljeprodukter i lokalerna, det är därför som röken är så tjock och svart. Röken är inte hälsosam att andas in så man bör absolut hålla sig ifrån den, säger Johan Gustavsson.

(Uppdatering) Ännu vid 16-tiden var branden inte släckt.

– Men den är under kontroll. Avspärrningarna har kraftigt minskat, säger Christer Nordström, presstalesman vid polisen.

Läs också: Räddningstjänsten: "Faran är nu över"

Läs också: Viktigt meddelande till allmänheten: Gå in och stäng fönster

Texten uppdateras.

Brandplatsen.