Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden var anlagd

Branden vid flyktingförläggningen utanför Arboga för snart två veckor sedan var anlagd. Det konstaterar polisen, sedan man inte lyckats hitta någon naturlig orsak.

Branden startade tidigt på morgonen tisdagen den 31 januari i flyktingförläggningen väster om Arboga, i det som tidigare var Nalles motell.

Branden fick ett hastigt förlopp och stora materiella värden gick upp i rök. Lyckligtvis blev ingen av de 80-talet flyktingarna svårt skadad, utan det var bara några få som fick ses om på sjukhus för rökskador.

Dagen efter började polisen sitt utredningsarbete och nu har man kommit så långt att det inte går att hitta några naturliga orsaker till branden. Det handlar alltså om mordbrand.

- Vi kan inte säga hur branden startat, det finns helt enkelt inga naturliga orsaker till branden, säger polisens presstalesman Terje Lund.

Några dagar efter Arbogabranden brann det i en restaurang i ett industriområde. Där hittade en brandhund spår efter brandfarlig vätska. Något sådant har inte hittats i Arboga.

- En anledning är att det hade brunnit så länge och så mycket, så alla eventuella spår efter brandfarlig vätska hade försvunnit, säger Lund.

Nu går pollisens arbete vidare, men det blir mycket mödosamt.

- Vi ska höra de som bodde på anläggningen, men de finns ju inte kvar, utan har spritts ut på olika boenden. Det blir ett omfattande jobb, konstaterar Terje Lund.

Bland annat transporterades en del av de boende till en förläggning i Värmland och även en i Närke.