Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Brand i närheten av Målhammar – flygplan larmade om öppna lågor

Ett förbipasserande flygplan upptäckte en skogsbrand på onsdagmorgonen. Spridningen gick fort och det tog timmar innan branden var släckt.

Annons

TV: Stor styrka jobbade på två fronter mot branden.

Strax efter halv 8 under onsdagsmorgonen inkom ett larm till SOS om en gräsbrand i närheten av Målhammar. Personer ombord på ett förbipasserande flygplan från flygskolan hade av en slump sett rök och öppna lågor i ett terrängområde.

Läs också: Nu är det förbjudet att elda ute – igen

På onsdagen började det brinna

Det var från flygtornet i Västerås som räddningstjänsten fick samtalet om branden. Initialt trodde man att omfattningen på branden var 50 x 50 meter. Men det spred sig snabbt.

– Det vi fick var att det hade börjat brinna i marken. Vi kallade hit en rad olika resurser för att få en bra kontroll på området, säger Louise Söderberg, räddningsledare som befann sig på platsen under släckningsarbetet.

Båda heltidsstyrkorna från Västerås på plats, en styrka från Enköping och extraresurser från ett annat angränsande förbund kallades till platsen.

Enligt Louise Söderberg fanns det inte några byggnader i närheten. Det tog några timmar för räddningsstyrkorna att få branden under kontroll. Därefter påbörjades eftersläckningsarbetet.

– Vi ser till att allt som brunnit är avsläckt och att det inte finns några glödbränder, sade Tobias Wingemark, inre befäl vid Räddsam Mälardalen, strax innan klockan 16.

Prognosen var att avsluta eftersläckningarbetet till klockan 19 och sedan övergå till bevakning.

Läs också: Efter tre timmars kamp – skogsbranden under kontroll

Enligt markägaren Sven Berg var det en skogsmaskin som orsakade branden, skriver P4 Radio Västmanland.

– Det var med absolut största säkerhet en skogsmaskin som orsakade den. Vi håller på med en gallring som ett skogsbolag har haft ansvar för, säger Sven Berg, markägare, till P4.

SMHI har tidigare under dagen gått ut med en varning om att det är stor risk för skogsbränder runt om i länet. På onsdagseftermiddagen uppstod en ny skogsbrand i Surahammars kommun.

Markägaren Sven Berg om branden:

Foto: Kenneth Hudd
Räddningstjänsten hade flera styrkor på plats som kämpade mot branden.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta vlt.se via telefon: 021-199 199, e-post: [email protected], mms/sms: 72021 eller Tipsa-tjänsten. Västmanlands bästa tips belönas med 3000 kronor varje månad.

Mer läsning