Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandorsaken ännu okänd

Det blir polisen i Uppland som tar ansvar för utredning av branden.

- I nuläget koncenterar vi oss på att få undan bussen från E18 och ta hand om det praktiska med trafiksäkerhet, säger Lise-Lotte Sannervik vid Upplandspolisen.

Det är för tidigt att sia om brandorsaken. Det är alltså också ännu osäkert om det blir polisens sak att utreda branden.

Statens Haverikommission har ännu på torsdagsförmiddagen inte tagit ställning till om bussbranden ska utredas.

- Det här får vi titta på, säger avdelningschef Urban Kjellberg när vlt.se ringer honom och informerar om branden.

Om Haverikommissionen utreder branden kommer utredare att skickas till platsen dit bussvraket bärgas för att undersöka bussen, prata med chaufför och passagerare och liknande.

Vid en liknande brand i Glumslöv, Skåne, år 1999 utredde Haverikommissionen olyckan. Även då blev bussen helt utbränd efter ett häftigt brandförlopp, även där klarade sig samtliga inblandade utan skador. Bussen var av annan modell än den nu aktuella.

Olyckan vid Glumslöv orsakades av att en hydraulslang i styrservon var för kort och läckte hydraulolja på den varma motorn. Oljan antändes, branden från motorn antände bagaget och brandförloppet blev mycket häftigt.