Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branschföreträdare: Våra utbildningar leder till jobb

Myndigheten för Yrkeshögskolan anför två förklaringar till varför enbart en fjärdedel av ansökningarna om att få starta yrkeshögskoleutbildningar har beviljats av myndigheten:

Dels det begränsade budgetutrymmet och dels konkurrensen från andra, liknande, utbildningar.

Vi inom hantverket ställer oss frågande till Myndigheten för Yrkeshögskolans hållning att antalet utbildningar måste begränsas på grund av eventuell konkurrens. I en tid när tillväxten hos svenska företag hotas av bristen på kvalificerad arbetskraft tycker vi att man ska öppna upp för fler yrkesutbildningar, snarare än att begränsa antalet. Med ett större urval kan specialiseringen i utbildningarna öka, vilket leder till minskad konkurrens med andra aktörer.

En god yrkeskompetens hos medarbetarna är avgörande för ett företags konkurrenskraft. Inte bara på den svenska marknaden, utan också i ett internationellt perspektiv. Att garantera företagens kompetensförsörjning, inom exempelvis hantverksnäringen, är Myndighetens för yrkeshögskolan övergripande myndighetsuppdrag. Och det tycker vi att man ska ta fasta på.

Vi hoppas att Myndigheten för yrkeshögskolan kommer att göra verklighet av sitt löfte att lägga större vikt på branschorganisationernas bedömning av arbetsmarknaden. Ett första steg är att godkänna branschens egna yrkesutbildningar som är anpassade till företagens behov. Vi vet att de leder till jobb.

ordförande, Hantverkarnas Riksorganisation

Peter Frosch

ordförande, Sveriges Tapetserarmästare

Katarina Nilsson

ordförande, Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund

Håkan Svensson

ordförande, Måleriföretagarna

Kenneth Aronsson

ordförande, Sveriges Skomakarmästarförbund

Björn-Erik Andersson

ordförande, Sveriges Bagare och konditorer

Stefan Fritzdorf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel