Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branschorganisation: Föreslagen ny lag blir ett problem för landets småföretagare

I mitten av januari presenterade regeringen ett förslag om en ny lag – skatteförfarandelagen. Syftet är att samla skatteförfarandet i en lag och därmed minska den administrativa bördan och göra det enklare för företagen att betala korrekt skatt.

Regeringens ambitioner må vara goda men vi tycker att den nya lagen skjuter över målet. Lagen riskerar i stället att leda till ökade kostnader och ökad administrativ börda för de 540400 av landets företag som omsätter mindre än en miljon kronor. Bara i Västmanlands län berörs över 10000 småföretag.

I dag har de minsta företagen rätt att redovisa moms en gång per år vilket sker i samband med inlämnandet av inkomstdeklarationen. Deklarationen kan i praktiken lämnas in ända fram till den 15 juni. I det nya förslaget ska helårsmomsen inbetalas redan den 26 februari. Många av de uppgifter som krävs för att man ska kunna redovisa korrekt årsmoms kommer inte in till företagen förrän en bit in i januari. Tiden blir därmed oskäligt knapp för att företagen ska hinna göra de avstämningar som krävs för att kunna redovisa korrekt moms. Sannolikheten för att det blir oavsiktliga fel ökar härigenom kraftigt.

En betydande majoritet av småföretagen tar in extern hjälp av revisions- och redovisningsbyråer för att upprätta årsboksluten. Ett sätt att hantera problematiken kan därför vara att anlita rådgivaren en extra gång för att enbart stämma av momsen inför redovisningen i februari. Men det leder till en ökad administrativ börda och högre kostnader för företagen. Ett annat sätt är att företagen övergår till att redovisa momsen månadsvis. Men även det är kostnadsdrivande och leder till ökade transaktionskostnader för företaget.

Lagförslaget kommer att leda till en enorm arbetsbelastning på revisions- och redovisningsbyråerna som det inte finns någon beredskap för. Att hantera 540400 företagares bokslut före 26 februari är fullständigt orealistiskt.

Det är mycket beklagligt att regeringen lägger fram ett förslag som så kraftigt strider mot den goda ambitionen att göra regelförenklingar för företagen. Att tidigarelägga momsredovisningen leder till en större administrativ börda, högre kostnader för företagen, att företagen riskerar fler fel i sina momsredovisningar och att revisions- och rådgivningsbranschen får en orealistisk anhopning av arbete under kort tid.

Gör om och gör rätt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel