Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband är en lika viktig del av samhällets infrastruktur som ringleder och stambanor.

It- och infrastrukturminister Anna-Karin Hatt presenterade nyligen sin digitala agenda och meddelade att en digitaliseringskommission utsetts. Kommissionens uppgift är att ”identifiera möjligheter inom området”. Tyvärr bekräftar utspelet att regeringen inte fattat internets roll i det moderna samhället. Den moderna människan har dock fattat galoppen för länge sedan.

Vad är det första du gör på morgonen? För några år sedan blev svaret att vi går på toaletten, äter frukost och borstar tänderna. I dag svarar 35 procent av smartphone-användarna att det första de gör är att kolla telefonen.

Internet blev ingen fluga. Sverige tillhör världens mest digitaliserade länder. Mer än 80 procent av svenskarna över 16 år använder sig av nätet. Fler än sex av tio läser nyheter, fler än fem av tio skickar e-post. Grundläggande samhällsservice – som att ringa och beställa en myndighetsblankett, för att få den hemskickad till brevlådan – är snart ett minne blott.

Vi kan sitta på en sten i en skog vid en sjö och ta del av information från hela världen. Vi kan underhålla gamla vänskapsrelationer på sociala fora och samtidigt handla middag från soffan. Informationssamhällets omvälvande samhällsförändringar är fullt jämförbara med industrialismens.

Den geografiska platsen blir allt mer irrelevant. Bredband är en lika viktig del av samhällets infrastruktur som ringleder och stambanor.

Förra veckan presenterade it- och energiminister Anna Karin Hatt (C) sin digitala agenda för Sverige. Syftet med agendan är att skapa en ”sammanhållen strategi för internetpolitiken”. Hatt förklarade hur nätet ligger bakom 80 procent av den svenska tillväxten och att hon vill göra Sverige världsledande på området.

Användarperspektivet står i fokus och strategin går under namnet IT i människans tjänst. Regeringen har bland annat utsett en ”digitaliseringskommission”, som förväntas ”identifiera möjligheter inom området”. Och nu kan alla som tror att kommissionen lägger grunden för nästa Facebook räcka upp en hand.

Före 2020 ska 90 procent av de svenska hushållen ha bredband med en hastighet på minst 100 megabit per sekund. Mer konkret än så är inte Anna Karin Hatt. Tvärtom bekräftar hon att inte ens regeringen förstår internets roll i ett modernt samhälle.

IT är inget enskilt politikområde. IT ska användas i alla politikområden. Nätperspektivet behöver integreras i allt ifrån skol- till sjukvårdsfrågor. Var finns egennyttan med att ha en IT-minister som uppmanar enskilda individer att ”använda internets alla möjligheter”? Det är att dumförklara sina egna väljare.

Statlig infrastrukturpolitik behöver fokusera på utbyggnaden av bredband och förklara vem som förväntas att finansiera vad. Här slirar Hatt på fördelningen mellan stat och marknad. Regeringen har skjutit till 495 miljoner kronor fördelat på tre år. Ingen kan med säkerhet säga hur långt pengarna räcker – men här finns ett samhällskontrakt att ta hänsyn till.

Hur medborgarna sedan använder sig av nätets möjligheter är ingen politisk fråga. Folks morgonrutiner förändrades långt innan ”digitaliseringskommissionen” var påtänkt. Det var vi själva som förändrade dem.