Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittsol seglar igen

Efter fem års renoverande sjösattes i dag segelbåten Brittsol 2. Tio entusiaster hos Museieföreningen Sveriges fritidsbåtar har fått den gamla träbåten på rätt köl igen.

Annons

Mälaren glittrar när den 12 meter långa träsegelbåten av modell A22 sjösätts nedanför gamla ångkraftverket. För fem år sedan fick föreningen Sveriges fritidsbåtar, som har ett fritidsbåtsmuseum bredvid ångkraftverket, den 70 år gamla båten genom donation. Då bestämdes det att båten inte bara skulle stå på land utan renoveras och bli ett museiföremål som används. Men båten var i ett bedrövligt skick, en besiktningsman hittade minst tio allvarliga fel på den och lika många till hittades under renoveringen. Tio män från föreningen har satsat både tid och egna pengar för att få båten i toppskick, bara föreningens ordförande Anders Berglind har lagt in 850 arbetstimmar. Bland annat har båten nåtlimmats, skandäck har bytts ut, likaså stålspanten och båten har lackats tio gånger. De senaste fem månaderna har båten dessutom befuktats för att inte ta in så mycket vatten som träbåtar kan göra vid sjösättning eftersom träet torkar.

Och nu vid sjösättning är gubbarna nöjda. Befuktningen har lyckats, båten tar inte in så mycket vatten. Och att se henne ligga i vattnet känns skönt säger Hans Odén som är en av männen bakom renoveringen.

- Det är skönt att det är färdigt. Vi som hållit på med det här har inte gjort annat än att hålla på med båtar.

Den som vill titta närmare på Brittsol 2 kan gå till Skärgårdsdagarna vid Elbakajen den 21-22 maj. Då ska hon även vara riggad.

Annons