Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröstsim för svårt för barn

Sluta med bröstsim. Lär barnen crawl i stället. Det anser Svenska Simförbundet som nu uppmanar landets simskolor att byta simsätt.

– Barn som vistas i vatten börjar med något som liknar hundsim. Därifrån till crawl är steget inte långt, säger Anders Höglund, simkunnighetsansvarig på förbundet.

Bröstsim är mycket mer komplicerat än både crawl och ryggsim, konstaterar SR:s Vetenskapsradion. Det kräver att ben- och armrörelser koordineras på ett exakt sätt, vilket många yngre barn har svårt att ta till sig.

Simförbundet påpekar också att både Australien och USA sedan lång tid gått över till att börja med crawl, och andra länder håller också på att ändra inriktning. Men i Norden har vi hittills hållit fast vid bröstsimmet.

– Vi är unika med vår starka bröstsimstradition. Men skolornas mål är bara att lära barnen simma. Det finns inte angivet vilket simsätt som ska läras ut, säger Höglund.

Han håller inte för osannolikt att bröstsimmet kan vara en av anledningarna till att många svenska barn aldrig lär sig simma. Enligt en undersökning som presenterades nyligen är 13 procent av barn i 10–15-årsåldern inte simkunniga.