Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröt-Anunds vikingaskepp hittat

 
Nostalgi - 50-talet
Visa alla artiklar

Ett sensationellt fynd av ett synnerligen välbevarat vikingaskepp, som med största sannolikhet tillhört Bröt-Anund, gjordes på tisdagen under grundgrävningen för Mimerbygget på Hantverkargatan i Västerås.

Skeppet låg på mycket stort djup och är av den sk draktypen. Det är över 50 meter långt och pryds av två konstnärligt snidade drakhuvuden i vardera stäven.

En expertkommission från Historiska museet i Stockholm med professor Nils G Eskilson i spetsen anlände under gårdagen till Västerås, då man även frilade fyndet helt och hållet.

I dag på förmiddagen är det meningen att skeppet skall lyftas, och till den ändan har man fått låna en av SJ:s nya katastrofvagnar för att det hela skall gå så friktionsfritt som möjligt.

Virket i vikingaskeppet är genom den konserverande blåleran väl bibehållet, så någon risk för att fartyget skall falla sönder finns inte. På skeppets botten finns mängder av olika föremål. Hittills har man funnit skeletten av flera människor och kring dessa ligger smycken, vapen och rustningar strödda.

Spår av häftig strid.

Professor Eskilsson berättar för Länstidningen, att man ännu inte är säker på om fyndet rör sig om en sk skeppsgrav.

Det finns emellertid mycket som talar för att så inte skulle vara fallet. Förmodligen har vikingaskeppet blivit utsatt för en regelrätt plundring och sedan sänkts på fjärden, som på den tiden gick ända upp mot Djäkneberget.

Professor Eskilsson är tämligen säker på att en häftig strid föregått sänkningen, och just därför har han gett order om att grävningarna på platsen i fortsättningen måste ske med största försiktighet.

Vid de undersökningar av fyndet, som hittills utförts, är experterna på det klara med att skeppet tillhört Bröt-Anund. En välbevarad inskription i fören ger belägg för detta.

Bitar av segel hänger fortfarande kvar vid masten, vilken emellertid blivit mycket illa åtgången, då den kommit att ligga i ett lager av grus.

Roder, åror och mycket annat har däremot bevarats utomordentligt väl, och professor Eskilsson är övertygad om att Västerås-fyndet vida överträffar de fynd av vikingaskepp som bl a gjorts i Norge.

Det bekanta Gokstads-skeppet är exempelvis inte på långt när så välbevarat som det senaste fyndet.

Museum för skeppet?

Styrelsen för Historiska museet har redan nu gjort stora ansträngningar för att få skeppet placerat i Stockholm, men Fornminnesföreningen i Västerås tänker inte i första taget släppa fyndet ifrån sig.

Stadsfullmäktige har i kväll kallats till extrasession i rådhuset, varvid man enbart kommer att behandla frågan om ett museum för det unika vikingafyndet.

Redan nu torde det vara klart att stadens myndigheter tänker anslå betydande summor för ändamålet, och enskilda donatorer garanterade på tisdagen minst 50 000 kronor för ett blivande museum.

Historisk expertis bevakar fyndplatsen dygnet runt, men området är tillsvidare inte avspärrat., varför det finns goda möjligheter för allmänheten att redan nu ta sig en titt på det högintressanta fornfyndet.