Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

54-åring kidnappades och sparkades så att han fick hjärnblödning

Tre personer åtalas nu misstänkta för att på olika sätt har varit delaktiga i att misshandla en 54-årig man och sedan föra bort honom i en bil mot hans vilja.

Annons

Händelserna ska ha inträffat den 20 maj, då en 54-årig man först utsattes för en grov misshandel i en lägenhet på Malmaberg. Enligt åtalet användes tillhyggen i misshandeln, och han blev också svårt sparkad och slagen. Den 54-årige mannen fick bland annat flera frakturer i ansiktet och hjärnblödning till följd av den.

– Det var mycket brutalt. Målsägaren blev väldigt svårt skadad av det här. Han var helt försvarslös, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström.

Efter misshandeln ska 54-åringen ha tvingats in i bagegeutrymmet på en bil. Under färden tvingas man byta bil, då bilen som en av personerna som åklagaren menar var inblandade i misshandeln och offret först färdades i började brinna. På tisdagen åtalades tre personer, på olika sätt misstänka för inblandning i brotten mot 54-åringen.

En man i 50-årsåldern åtalas misstänkt för grov misshandel och olaga frihetsberövande. Han åtalas också för brott mot knivlagen och narkotikabrott. I åtalet framgår att han ska ha innehaft 30,8 gram amfetamin.

En 32-årig man åtalas misstänkt för grov misshandel och olaga frihetsberövande. Ytterligare en man i 50-årsåldern, som sedan tidigare försatts på fri fot, åtalas även han för olaga frihetsberövande.

Polisinsats i de västra delarna av Västerås efter kidnappningsdramat.

Motivet till att männen gav sig på 54-åringen kan enligt kammaråklagare Carl-Johan Norström kopplas till narkotikahandel.

– Det har framkommit i förundersökningen att det handlar om en narkotikaskuld. En av de misstänkta som jag menar ska ha utfört misshandeln menar att målsägaren inte har gjort rätt för sig.

Carl-Johan Norström bedömer bevisläget som gott:

– Jag har flera fristående vittnen till olika delar i det här skeendet. Sedan har vi säkrat blod från lägenheten där misshandeln skett och blod från målsägaren på kläderna från de misstänkta som jag menar var delaktiga i misshandeln.

Det finns också omfattande dokumentation av 54-åringens skador.

Kammaråklagare Carl-Johan Norström planerar att yrka på långa fängelsestraff för de tre misstänka.

– Att yrka på annan påföljd än långa fängelsestraff är inte tänkbart. Misshandeln var mycket brutal och målsägaren var helt försvarslös. Att man dessutom frihetsberövar honom är också mycket allvarligt.

De tre åtalade nekar till brott.

Läs mer: Man kidnappad och utsatt för mordförsök – sex gärningsmän anhållna: "Mannen är svårt skadad"

Mer läsning

Annons