Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-åring våldtog och stal från äldre – söker sänkt straff i Högsta domstolen

Vincent Carlsson dömdes i augusti för systematiska bedrägerier mot äldre personer. En omprövning i hovrätten gick inte som han tänkt sig: I stället dömdes han för ha våldtagit en sjuk, äldre kvinna och fick ett högre straff.
Nu vill han pröva sitt mål i högsta instans.

Annons
Vincent Carlsson överklagar hovrättens dom. Bild: Polisen, ur förundersökningen

70-årige Vincent Carlsson dömdes den 4 augusti för flera fall av grova stölder och grova bedrägerier riktade mot äldre personer. Det är inte första gången som han dömdes för liknande brott – han är en ökänd storbedragare som har ägnat en stor del av sitt liv åt att lura andra. Periodvis har han bott i Västerås och det var också där han var folkbokförd när han dömdes.

Straffet blev 4 år och 4 månader i fängelse. Domen överklagades till Svea hovrätt, som friade honom för en av de grova stölderna och för ett grovt bedrägeri, men dömde honom för en våldtäkt som tingsrätten friat honom från. Slutresultatet blev att straffet höjdes till fängelse i 5 år och 6 månader. Domen har återigen överklagats, den här gången till Högsta domstolen. Mannens advokat anser bland annat att domstolen ska ta hänsyn till mannens ålder och krämpor.

Läs också: Storbedragaren döms även för våldtäkt – får skärpt straff av Svea hovrätt

Lurade till sig äldre kvinnors kontokort

Vincent Carlsson hann lura åtminstone ett tjugotal äldre personer innan han greps. Hans metod var att följa efter äldre personer som varit och handlat. Han utgav sig för att vara en representant från matbutiken och sade att han hade upptäckt en felaktighet med betalningen eller med deras kontokort. För att lösa problemet krävde han deras kort och kod. Därefter tog han ut pengar från deras konton. Gärningarna ägde rum i bland annat Småland, Västra Götaland, Östergötland, Västmanland, Uppland, Hälsingland och Västerbotten. I huvudsak riktade han in sig på kvinnor.

Mannen har erkänt att han gjort uttagen. Advokaten Andreas Welin ifrågasätter dock om brotten i fråga ska anses vara grova på grund av att de har riktats mot äldre. "Man må tycka illa om gärningarna som sådana, men ska inte denna typ av omständighet återspeglas vid straffmätning och inte vid rubriceringen, eller ska annat gälla fragment och då i vilka fall?" frågar han bland annat. Därtill är advokaten skeptiskt till att 70-åringen döms för samtliga fall av bedrägeribrott, trots att bevisningen i vissa fall är vag. I några av åtalspunkterna gav brottsoffren ett signalement som inte stämde med överens med Vincent Carlssons utseende.

Läs också [+]: Storbedragaren Vincent Carlsson döms till flerårigt fängelsestraff

Dömdes för att ha våldtagit en äldre kvinna

Dessutom ifrågasätter advokaten att Vincent Carlsson dömdes för våldtäkt. Svea hovrätt konstaterade att 70-åringen hade varit inne i en äldre, sjuk kvinnas bostad och att hans DNA fanns på hennes trosor. Hovrätten lyssnade också på den äldre kvinnans dotter, som mötte mannen när han kom ut från moderns rum. När dottern kom in till rummet berättade kvinnan att mannen hade utgett sig för att vara läkare och sedan undersökt henne, vilket slutade i ett sexuellt övergrepp likställt med våldtäkt. Kvinnan själv har inte kunnat vittna under rättegångarna.

Advokaten anser att den tekniska bevisningen inte är tillräcklig och att Vincent Carlsson inte ska dömas för ett så allvarligt brott utan att brottsoffret kunnat höras.

Överklagan kom till Högsta domstolen den 29 november.

Läs också: Härvan kring storbedragaren växer – tiotals äldre kvinnor har drabbats

Läs också: Efterlyst man gripen i Uppsala – misstänks för bedrägerier runt om i landet

Mer läsning

Annons