Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren: Brott lämna hund i varm bil

Den 18 juni i år kallades polisen till parkeringsplatsen vid Lögarängsbadet sedan folk uppmärksammat en medtagen hund inlåst i en varm bil. Nu har åklagare givit hundägaren ett strafföreläggande.

Annons

Åklagaren anser att hundägaren som lämnade sin hund i en varm bil vid Lögarängen sommaren 2017 ska betala över 8 000 kronor i dagsböter.

Det var, som VLT tidigare berättat , på eftermiddagen den 18 juni som bilen parkerades i solen . Ägaren lät hunden vara i bilen under besvärliga förhållanden. Enligt vad åklagaren senare kommit fram till lämnades hunden "utan tillräcklig med tillsyn, inget vatten och inget skydd mot värme i en av solen kraftigt uppvärmd bil".

Förbipasserande insåg hundens benägenhet, men minuterna gick och ägaren gav sig inte tillkänna. Polis tillkallades. Polisen såg till att bland annat söka efter ägaren via Lögarängsbadets högtalarsystem, men förgäves.

När det gått 35 minuter efter det att polispatrullen kommit till platsen – det är oklart hur länge hunden lämnades utan tillsyn dessförinnan – beslutade polisen att hunden var så medtagen att det rådde nödläge.

Poliserna krossade en ruta på bilnen och fick ut hunden. Hunden kvicknade snabbt till så fort den fick ordentligt med frisk luft, normal utomhustemperatur och tillgång till vatten.Kort därefter kom ägaren, en man i 20-årsåldern, till platsen. Polisen skrev anmälan om djurplågeri.

Nu har åklagare beslutat att utfärda ett så kallat strafföreläggande. Det innebär ett slags förenklat rättegångsförfarande utan att tingsrätten behöver blandas in.

Åklagaren utfärdar ett strafförelägande till mannen som innebär att mannen ska betala 40 dagsböter à 210 kronor för brott mot djurskyddslagen, sammanlagt 8 400 kronor.Betalar mannen dagsböterna, så räknas det som att mannen erkänt brott och dessutom sonat brottet, och därmed har rättvisans kvarnar slutat mala.

Betalar han inte dagsböterna går saken till åtal och kommande rättegång vid Västmanlands tingsrätt. Då blir det domare och nämndemän som får avgöra om hundägaren gjort sig skyldig till brott.Läs också: Låt inte hunden dö i bilen

Mer läsning

Annons