Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkte fast efter inbrott i serverhall i Kolsva – nu har tjuvligan fått sina domar

Artikel 3 av 3
Inbrott i serverhallar
Visa alla artiklar

Innan årsskiftet begicks flera inbrott i serverhallar i Kolsva. Nu har fyra personer, tre män och en kvinna, döms för delaktighet i de inbrotten och för flera andra stölder.

Annons
Foto: TT

Som Bbl/AT har berättat tidigare åkte två av de misstänkta inbrottstjuvarna fast i mitten av januari efter att en serverhall i Kolsva utsatts för ett tredje inbrott på bara två veckor. Gripandet föregicks av en biljakt på länsväg 250 mot Färna och vidare på länsväg 233 mot Ramnäs. I samband med biljakten körde en polisbil av vägen.

En av de gripna, en 38-årig man från Västerås, blev snabbt misstänkt både för att ha stulit servrar och för att ha lurat till sig bilar från försäljare runt om i Västmanland. Han och hans tre kumpaner har också stulit en skåpbil, kontanter, verktyg och värdesaker vid ett villainbrott i Norge. Vid inbrottet kom de även över ett kreditkort som de bland annat använde för att hyra ett hotellrum och köpa en kolsyrepistol.

Tjuvarnas metod vid bilstölderna gick i flera fall ut på att få provköra en bil som de sedan lät bil att tillbaka. Efter att de två männen greps har ytterligare två personer har kunnat kopplas till brotten och sammanlagt har de stulit för hundratusentals kronor.

Ligan har också kunnat knytas till ett inbrott i en brandstation i Skultuna på juldagen där det stals en tv och en del kläder.

Den 38-årige mannen var villkorligt frigiven från tidigare fängelsestraff när inbrotten begicks. Han döms nu till ett års fängelse för stöld, grov stöld, två bedrägerier, olovligt förfogande, trafikbrott, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Tingsrätten beslutar också att hans tidigare villkorliga frigivningar är helt förverkade och att han ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

En man i 30-årsåldern från Skultuna döms till skyddstillsyn för grov stöld, stöld, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Han ska också, solidariskt med 38-åringen, betala ett skadestånd på 9 100 kronor motsvarande IT-företagets självrisk för de sex servar som stals vid det sista inbrottet.

En man i 35-årsåldern, hemmahörande i från Enköping, döms till en månads fängelse för häleri och ringa narkotikabrott medan en 36-årig kvinna döms till villkorlig dom och 1 500 kronor i böter för egenmäktigt förfarande, olovligt förfogande och ringa narkotikabrott.

Alla artiklar i
Inbrott i serverhallar
Annons