Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bar laddad pistol – slipper fängelse

Polisen stoppade den i dag 24-årige mannen i centrala Hallstahammar en dag i mars 2015. 24-åringen bar en skarpladdad pistol på sig och var drogpåverkad.

Annons

Inför rätta vid Västmanlands tingsrätt sommaren 2016 förklarade 24-åringen att han skaffat pistolen eftersom andra människor var ute efter honom.

Tingsrätten dömde honom i en kortfattad dom till ett år i fängelse för grovt vapenbrott.

Domen överklagades till Svea hovrätt som i allt som gäller själva innehavet och brottsrubriceringen anser att tingsrätten dömt rätt: 24-åringen var bevisligen drogpåverkad och bar bevisligen en laddad pistol.

Det är i fråga om straffet för brottet som hovrätten gör en annan bedömning.

Hovrätten höll med tingsrätten om att straffvärdet för det grova vapenbrottet är fängelse ett år. Men 24-åringen har allvarliga missbruksproblem och är motiverad att genomgå en lång och tuff behandling mot missbruket.

Hovrätten konstaterar att det faktum att han bar vapen hängde ihop med oro för inkasserare efter knarkskulder, och dessutom var han påverkad av narkotika när han valde att bära vapen.

Hovrätten konstaterar också att behandlingen som 24-åringen förklarat sig villig att genomgå faktiskt innebär att 24-åringen kommer att vara föremål för tvångsåtgärder och behandlas längre än om han gått i fängelse med frigivning efter 2/3 av strafftiden eller åtta månader.

Behandlingen innebär rejält kringskuren frihet under nio månader, därefter ska 24-åringen stå under noggrann övervakning i arton månader.

Därför anser hovrätten inte att det är absolut nödvändigt att döma 24-åringen till fängelse; han döms till skyddstillsyn med den omfattande behandlingen och kontrollen.

Missköter han sig i något avseende ska detta anmälas till Kriminalvården och åklagaren och då kommer fängelse att bli aktuellt.

Mer läsning

Annons