Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförare döms efter att ha smitit från olycksplats

När den 43-åriga kvinnan från Västerås märkte att hon krockat fick hon panik och körde därifrån – nu har hon dömts för att hon inte stannade kvar på olycksplatsen.

Annons

Det var i oktober 2016 som olyckan inträffade .Enligt vad 43-åringen berättade vid rättegången vid Västmanlands tingsrätt svängde hon vänster då hon blev påkörd på bilens vänstersida av en annan bilist.

Hon sade att hon då hamnade i ett chocktillstånd och körde från platsen. Hon hann dock se i backspegeln att en bil stod still. Efter att ha stannat ett stycke bort, konstaterat rejäla plåtskador på den egna bilen och talat i telefon med sin make åkte hon tillbaka.

Det fanns då ingen kvar. Samma dag anmälde hon det inträffade till sitt försäkringsbolag, dagen efter gjorde hon polisanmälan.

Men det räckte inte; hon åtalades för "obehörigt avvikande från trafikolycksplats" eller det som brukar kallas smitning i dagligt tal.

Hon ansåg att hon inte haft uppsåt till att smita.

Västmanlands tingsrätt framhåller dock att hon hade sinnesnärvaro nog att köra bil och sinnesnärvaro nog att kontrollera i backspegeln.

Hon hade heller inte drabbats av någon skada som krävde omedelbar vård och borde därför ha kvarstannat på platsen för att reda ut situationen med den andre bilisten, i förekommande fall ha hjälpt till om någon skadats, eller medverkat om polis kallats till platsen.

Hon döms till låga dagsböter, 40 à 50 kronor, sammanlagt 2 000 kronor.

Mer läsning

Annons