Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för handgranatsattack måste sitta i fängelse

Den 44-årige västeråsaren har dömts i såväl tingsrätt som hovrätt för att ha låtit en handgranat brisera i en tom frisersalong i centrala Västerås en novembernatt 2016. Nu står det klart att hans fängelsestraff står fast – Högsta domstolen tar inte upp hans fall.

Annons

Kratern från handgranaten var inte så stor, men splitterverkan i form av små metallföremål från hölje och innehåll i granaten slungades mot väggar och tak.Det är precis det en handgranat ska göra; det är inte primärt sprängverkan utan splitterverkan som vållar de stora skadorna.Foto från polisens förundersökning.

Det var natten till den 15 november 2016 som en frisersalong i centrala Västerås drabbades av omfattande skadegörelse. Entrédörren och skyltfönstret krossades och stor skada vållades i lokalerna.

Det visade sig att någon brutit sig in i lokalerna och låtit en handgranat detonera. Ingen människa skadades eftersom lokalen var tom – det var som sagt var mitt i natten. Skadorna blev omfattande och salongen fick totalrenoveras.

Polisens utredning visade att den som tagit sig in i lokalen lämnat kvar en yxa där. På yxan och på resterna av handgranaten hittades DNA från en 44-årig västeråsare.

44-åringen åtalades vid Västmanlands tingsrätt. Motivet till skadegörelsen var enligt vad polisen kom fram till att en släkting till en av de anställda i salongen hamnat i tvist om en skuld. De som ansåg att släktingen var skyldig pengar tyckte också att betalningsskyldigheten skulle utsträckas till dennes släkt, däribland den anställde på frisersalongen.

Utredningen kom inte fram till om någon skuld över huvud taget existerade, men 44-åringen åtalades för diverse brott i samband med inbrottet och sprängningen. Han hade diverse förklaringar till varför hans DNA fanns på handgranaten och yxan, men tingsrätten trodde inte på någon av dem utan dömde honom i maj i år till två och ett halvt års fängelse samt skadestånd till försäkringsbolag och den hotade.

Domen överklagades till Svea hovrätt som i slutet av juli fastställde tingsrättens dom utan ändringar.

44-åringen överklagade till högsta instans genom att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen. Högsta domstolen har nu meddelat att man inte beviljar prövningstillstånd – 44-åringens straff står därmed fast.

Mer läsning

Annons