Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskingrade hundratusentals kronor från idrottsföreningar – döms till fängelse

En kvinna som varit kassör i två idrottsföreningar i Västerås kommun döms för att ha förskingrat pengar i flera års tid. Sammanlagt rör det sig om drygt en halv miljon kronor som hon använt för att betala egna skulder.

Annons

Kvinnan döms till 1 år och 2 månaders fängelsestraff av Västmanlands tingsrätt för grov förskingring och trolöshet mot urkund. Hon ska även betala skadestånd till föreningarna.

I egenskap av förälder har hon engagerat sig i två idrottsföreningarna som kassör. Under flera års tid har hon förskingrat hundratusentals kronor ur föreningarnas kassor – varav en stor summa använts för att betala egna privata skulder. Vidare har hon försökt dölja det genom att upprätta falska revisionsberättelser och genom att ändra uppgifter om betalnings- och överföringsmottagare vid transaktioner.

Det har pågått i över tre års tid.

År 2015 började personer i en av föreningarna misstänka att något inte stämde och ställde frågor till kvinnan. Därefter påbörjades en utredning och samtliga banköverföringar har kontrollerats. När brotten uppdagades uppgav kvinnan i förhör att det kändes skönt att få berätta om vad hon gjort och att hon mått dåligt över det i flera år.

Själv har hon inte kunnat berätta hur stora summor det har handlat om eftersom hon "tappat kontrollen" och levt i "förnekelse". Anledningen till att hon förskingrade pengar var för att hon var skuldsatt på grund av sms-lån, blankolån och kreditkort, enligt vad hon uppgett i förundersökningen.

Västmanlands tingsrätt bedömer att hon har missbrukat det förtroende hon hade under lång tid och på ett systematiskt sätt.

Kvinnan har tidigare dömts för förskingring och urkundsförfalskning.

Läs också: Kassör förskingrade över en halv miljon kronor från idrottsföreningar

Mer läsning

Annons