Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte lura försäkringsbolag – fängelsestraff står fast

En 35-årig man från Västerås måste avtjäna ett fängelsestraff om tre månader. Han döms för att ha stöldanmält sin bil till sitt försäkringsbolag – efter det att Kronofogden utmätt den.

Annons

35 åringen hade ekonomiska problem år 2015 och han kunde inte betala sina skulder. Kronofogden utmätte 35-åringens bil för att använda som betalning av de skulder 35-åringen dragit på sig.

Men 35-åringen, som fått meddelande av Kronofogden att bilen var utmätt, anmälde den stulen till försäkringsbolaget i syfte att få ut pengar på försäkringen.

Försäkringsbolag samkör dock sina register med Kronofogden, så mannens försäkringsbolag upptäckte snabbt att den bil som mannen försökte få ut ersättning för faktiskt var utmätt och inte hans egendom längre.

Försäkringsbolaget polisanmälde 35-åringen för bedrägeriförsök.

Inför rätta vid Västmanlands tingsrätt försvarades han sig med att han då han anmälde bilen stulen genomgick en period då han ständigt var berusad och tog ångestdämpande medicin.Det hjälpte inte: 35-åringen dömdes av Västmanlands tingsrätt hösten 2016 till tre månaders fängelse för bedrägeriförsök.

Domen överklagades till Svea hovrätt som i en dom i januari i år också ansåg mannen skyldig, hovrätten ändrade inte tingsrättens dom.

35-åringen överklagade genom att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen. Högsta domstolen har nu meddelat att 35-åringen inte får prövningstillstånd. Det betyder att fängelsestraffet om tre månaders fängelse står fast.

Mer läsning

Annons