Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte lura till sig 1,4 miljoner från staten – åtta personer inblandade

Åtta personer, varav sex västmanlänningar, misstänks ha varit inblandade i ett omfattande bedrägeri.

Annons

En 29-årig och en 32-årig man, båda från Västerås, åtalas för försök till grovt bedrägeri. Ytterligare sex personer, varav tre från Västerås, en från Kungsör, en från Västergötland och en från Uppland, åtalas för försök till bedrägeri.

32-åringen var vd för ett företag i Västerås. I samband med att företaget gick i konkurs misstänks han och övriga sju ha försökt lura till sig pengar genom att uppge att åtta personer varit anställda i företaget. De har gjort anspråk på lönegaranti för de anställda, vilket innebär att de får sin lön från staten när arbetsgivaren gått i konkurs.

"Riktat mot statens välfärdssystem"

I detta fall var de åtta personerna dock aldrig anställda. Det rör sig om en summa på totalt 1,4 miljoner kronor som de har försökt få staten att betala. 29-åringen och 32-åringen har lämnat in falska anställningsavtal till konkursförvaltaren för att övertyga om att de åtta personerna varit anställda i företaget. De åtalas därför för brukande av falsk urkund. Namnen de har uppgett har varit partners, släktingar och bekanta till de två männen. Fyra av dem misstänks ha varit delaktiga.

Den 32-årige västeråsaren har dessutom överfört totalt 304 605 kronor av företagets tillgångar till elva personer. Han åtalas för grov oredlighet mot borgenär. Pengarna som han har fört över till anhöriga har han sedan förmått dem att ta ut och ge tillbaka kontant till honom och 29-åringen.

Såvitt avser [X] och [Y] är brottet att bedöma som grovt med hänsyn till att det rör sig om betydande belopp, totalt i vart fall 1,4 mkr, att gärningsmännen använt falska handlingar och då brottet varit förslaget och riktat sig mot statens välfärdssystem.

Ur åtalet.

Alla utom en förnekar brott

Som bevis finns bland annat sms-konversationer mellan de inblandade – där en av dem instrueras om hur hon ska agera för att få ut en större summa kontanter. Dessutom har personerna under samma tid som de uppgett att de varit anställda i företaget också varit anställda och fått lön från andra arbetsgivare. Samtliga utom en förnekar brott.

I december 2014 var företaget försatt på obestånd och kunde inte längre betala skulder. Det gick i konkurs 2015.

Mer läsning

Annons