Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Just nu: Polischef Lena Tysk frias – vi sänder live

I dag hålls rättegången i det uppmärksammade målet där Västmanlands före detta polisområdeschef Lena Tysk står åtalad för att ha ofredat lokalpolisområdeschefen för Norra Västmanland, Agneta Kumlin. Vi sänder live från Västmanlands tingsrätt.

Annons

TV: Ljudupptagning inifrån rättsalen under rättegången mot Lena Tysk. Efteråt kommer vi också intervjua åklagare och advokat.

Agneta Kumlin på plats vid rättegången mot Lena Tysk efter de hot hon ska ha uttalat mot henne.

Lena Tysk är misstänkt för att ha tryckt upp en mobiltelefon i ansiktet på lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin och för att ha skrikit och hotat att hon ska dö, och aldrig mer skulle få prata med pressen. Detta sedan Kumlin uttalat sig i media om den nya polisorganisationen och sin oro över den skriande polisbristen i Norra Västmanland. Det misstänkta brottet, som rubricerats som ofredande, skedde i oktober förra året i samband med en poliskonferens i Sätrabrunn utanför Sala.

Allra först uppmärksammar Agneta Kumlin rätten på att hon kräver Lena Tysk på 7 000 kronor i skadestånd för "kränkning". Försvaret hävdar att brottet inte kan vara till grund för ett sådant skadestånd.

I sakframställan förhörs Agneta Kumlin om hotet. Där berättar hon att hon förstod att hon skulle få problem som chef när Tysk sa "du är dööööd". Tysk har tidigare berättat för Kumlin att Tysk är oerhört stressad av Götblads krav. Tysk tryckte upp mobilen jättenära ansiktet på Kumlin och saliven stänkte från munnen av upprördhet när hon uttalade hotet.Agneta kräktes efter hotet hon klarade inte av att sitta på middag med Tysk efteråt. Hon kände att karriären var körd.

De skulle ha aktiviteter och en rolig kväll på Sätrabrunn efter ledningskonferensen.Kumlin sägerockså att hon inte har fått något stöd av ledningen efter hotet. Däremot berättar hon om att det kommer hundratals mejl både från privatpersoner och från andra chefer.

Lena Tysk förhörs: "vi har uppfattat situationen olika och jag förstod inte att vi hade något otalt efteråt och Jag har bett Agneta om ursäkt". Tysk har inget minne av vad hon sa men kan ha sagt att hon "var kööörd", inte "döööd".

Vittnet Björn Wilhelmsson, lokalpolisområdeschef i Västra Mälardalen, berättar om vad han hörde sägas mellan Lena Tysk och Agneta Kumlin vid det misstänkta ofredandet på Sätrabrunn.

Wilhelmsson ser Tysk hålla upp mobilen mot Kumlin och hörde Tysk säga att Kumlin var rökt, körd eller död. Han minns inte riktigt vilket ord som användes.

Han uppfattade inte situationen som ett olaga hot utan en het diskussion.

Vittnesförhör med Per Ågren, polismästare i Gävleborg som vid tidpunkten för brottet var fd lokalpolischef i Västerås. Han ska berätta vad Kumlin berättade för honom om vad Tysk sagt. Hon var upprörd, och arg efter att Tysk sagt att hon var död. Agneta sa " får det gå till så här?

GW Persson på plats vid rättegången mot Lena Tysk efter hotet mot Agneta Kumlin.

Vittnesförhör med Per Ågren, polismästare i Gävleborg som vid tidpunkten för det misstänkta brottet var lokalpolischef i Västerås. Han säger att Kumlin under en promenad hade berättat för honom om vad Tysk sagt. Hon var upprörd, och arg efter att Tysk sagt att hon var död. Agneta sa: "får det gå till så här?

Slutplädering:

Åklagare Kastlund anser åtalet styrkt. Johan Eriksson menar att det inte är ett brott och att bevisningen inte räcker med vittnenas vaga minnesbilder. Tysk ska frikännas. Enskild överläggning nu

Dom:

Tysks agerande inte så hänsynslöst att det är ett ofredande åtalet ogillas

Mer läsning