Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpingsbo langade fentanyl som fick nio att sväva mellan liv och död – nu åtalas han

Natten mellan 8 och 9 april gick länets samtliga tillgängliga ambulanser i skytteltrafik mellan två adresser i Köping och sjukhusen i Örebro och Västerås. Nio personer – unga män och kvinnor – hade hittats medvetslösa. Genom en mycket snabb sjukvårdsinsats kunde samtliga räddas.

Annons

Dödsdrogen fentanyl i sprejform; akrylfentanyl. Bilden är tagen vid ett tidigare beslag.

En omfattande polisutredning drogs genast igång.

Enligt vad polisen snabbt kunde komma fram till trodde de nio att de tog amfetamin för att pigga upp sig vid efterfester som pågick på de två olika adresserna. Det visade sig dock vara den kraftiga opiaten fentanyl [+] som är mycket lätt att överdosera och då får rakt motsatt effekt än uppiggande; man blir medvetslös, hjärtverksamheten sjunker och hjärtstopp och död inträder lätt.

Läs också [+]: Kenny var minuter från att dö av nätdrogen – "Jag vill leva"

Fentanyl används – noga övervakat av läkare – inom sjukvården som bland annat starka smärtstillande preparat.

En av männen som räddades till livet, en 23-årig man hemmahörande i Köping, visade sig vara inblandad i smugglingen och spridningen av drogerna.

Polis och åklagare kom fram till att han tagit emot en försändelse innehållande ett hekto akrylfentanyl, alltså fentanyl i nässprayform, synnerligen lätt att överdosera och därmed utsätta sig för akut livsfara.

Senare under april häktades 23-åringen vid Västmanlands tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott,

Han erkände att han distribuerat narkotikan , i tron att det rörde sig om amfetamin och alltså inte den betydligt kraftigare och på straffskalan väsentligt allvarligare drogen fentanyl. Han omhäktades så sent som för en vecka sedan av Västmanlands tingsrätt.

Av stämningsansökan framgår att någon eller några okända personer tagit initiativ till att smuggla in narkotikan. Enligt samma stämningsansökan har den nu åtalade 23-åringen ställt upp som mottagare av försändelsen som innehöll 100 gram akrylfentanyl, varefter han förvarat den.

Av de 100 grammen har han till en person sålt två gram och till tre andra personer, fortfarande enligt åtalet "en okänd, mindre mängd". Dessutom hade han 55 tabletter narkotikaklassat läkemedel och elva ark LSD i sin bostad när polisen slog till.

Mer läsning

Annons