Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde bil med cannabis i kroppen – mister körkortet

Tidigare i år stoppade polisen en 22-årig man från en mindre ort i Sala kommun i en trafikkontroll. Kontrollen avslöjade att 22-åringen hade spår av cannabisrökning i kroppen.

Annons

Förutom det strafföreläggande på dagsböter, i 22-åringens fall 60 dagsböter à 200 kronor alltså 12 000 kronor, som utfärdades gick också rapport om saken till Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen beslutade att 22-åringen skulle få klara sig utan körkort under tolv månader, vilket är en normalpåföljd för den som gjort sig skyldig till drograttfylleri.

22-åringen överklagade Transportstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Uppsala och framhöll i överklagandet främst det faktum att han har flera mil till sitt arbete, och att det inte går lämpliga allmänna kommunikationer den sträckan. Därmed är det stor risk att han utan körkort inte kan jobba kvar.

Det argumentet bet inte på förvaltningsrätten som skriver att "Med hänsyn till allvaret i den överträdelse" 22-åringen gjort sig skyldig till anser förvaltningsrätten "att den av Transportstyrelsen beslutade spärrtiden om tolv månader är väl avvägd".

Och förvaltningsrätten menar att behovet av körkort för att ta sig till arbetet inte ändrar den bedömningen.

Mer läsning

Annons