Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde hem från fest med 1,67 promille – mister körkortet under två år

Hösten 2016 var den i dag 45-årige västeråsaren på fest i Eskilstuna. Han hamnade i gräl med sin flickvän och beslutade köra hem till en släkting för att sova där.

Annons

Färden slutade, som VLT tidigare berättat , i diket sedan 45-åringen efter vad han senare berättade sträckte sig efter sin mobiltelefon samtidigt som något av bilens hjul körde ner i ett hål i vägbanan.

Det visade sig att 45-åringen hade 1,67 promille alkohol i kroppen.

Inför rätta vid Eskilstuna tingsrätt sade 45-åringen att han drack energidryck under kvällen, att någon måste ha bytt glas med honom och att energidrycken maskerat spritsmaken.

"Efterhandskonstruktion" menade tingsrätten och dömde 45-åringen till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Rapport gick till Transportstyrelsen om domen, Transportstyrelsen beslutade att 45-åringen skulle klara sig utan körkort under 24 månader, alltså två år.

Det beslutet överklagade 45-åringen till förvaltningsrätten i Uppsala. Han framhöll att såväl hans arbetssituation som privata situation – som båda kräver pendling – skulle försvåras av den långa tiden utan körkort.

Förvaltningsrätten anser dock att Transportstyrelsens beslut hade fog för sig och att tiden utan körkort, med tanke på den höga promillehalten, inte var för lång.

45-åringen hade också ansökt om alkolås, den ansökan – framhåller förvaltningsrätten – ska prövas i första hand av Transportstyrelsen.

Mer läsning

Annons