Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde i 160 och krockade med polisbil – hade kokain i kroppen

Den 32-årige västeråsaren hade varit i Stockholm och köpt lite kokain. Han kunde inte avhålla sig från att prova knarket innan han körde hem till Västerås. Det slutade med en krock.

Annons

Kokainet fick honom, enligt vad han senare berättade inför rätta vid Uppsala tingsrätt, att tappa omdömet. Enligt vad han själv medgav höll han en hastighet om 160-170 kilometer per timme som mest den aktuella novemberdagen år 2016.

Kokainet gjorde honom också ouppmärksam, eftersom han, då han passerade ett krön, inte uppmärksammade en polisbil på E18 i Enköpingstrakten. Han krockade med polisbilen, det framgår dock inte om någon skadades.

När olyckan retts upp stod det klart för poliserna att 32-åringen var påverkad av narkotika. Han togs därför med för provtagning och förhör och polisen fick tillstånd för husrannsakan i hans bostad i Västerås.

Där, och i bilen, hittades tre gram kokain, drygt 30 gram cannabis och knappt tio gram av en blandning av såväl kokain, cannabis och amfetamin. 32-åringen åtalades vid Uppsala tingsrätt.

Rätten konstaterar att 32-åringen visserligen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Men det finns förmildrande omständigheter.

Dels lider 32-åringen av en smärtsam sjukdom med åtföljande psykiskt lidande, som lett till att han sökt självmedicinera med narkotika. Dels har han efter de aktuella brotten lyckats bli drogfri och anstränger sig för att behålla drogfriheten.

Det gör att tingsrätten kan döma 32-åringen till skyddstillsyn med särskild föreskrift att följa de regler som frivården och socialtjänsten ställer upp kring hans drogfrihet. Han ska även betala 60 dagsböter à 200 kronor, sammanlagt 12 000 kronor, och dessutom ersätta staten för kostnaderna för sitt försvar; knappt 5 000 kronor.

Mer läsning

Annons