Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde ihjäl två personer på Skultunavägen – nu sänks förarens straff

Den i dag 27-årige mannen körde, med narkotika i kroppen, för fort på Skultunavägen en junimorgon 2015. Ett djur sprang upp på vägen, föraren väjde och körde in i ett träd. Två passagerare i bilen dog. Hovrätten sänker nu 27-åringens fängelsestraff.

Annons

Olycksplatsen på Skultunavägen dagarna efter olyckan i juni 2015, då vänner och anhöriga till de avlidna placerat ljus och blommor vid platsen där de två männen miste livet.

Anledningen är att Svea hovrätt, till skillnad från Västmanlands tingsrätt där 26-åringen dömdes till två års fängelse , inte anser att det var fråga om grovt vållande till annans död, utan snarare brottet vållande till annans död "av normalgraden".

Hovrätten ändrar däremot inte de omfattande skadestånd, omkring 400 000 kronor, som 27-åringen i huvudsak medgav att betala redan vid rättegången. Dessutom ändrar hovrätten inte det faktum att ett tidigare villkorligt medgivet fängelsestraff om ett år förverkas.

För 27-åringens del innebär det dock sammantaget att straffet reduceras från i praktiken tre års fängelse till i praktiken ett år och åtta månaders fängelse.

Den aktuella morgonen , den 23 juni 2015, körde 27-åringen med tre kamrater, 21, 26 och 29 år gamla i bilen. Han körde bil trots att hans körkort dragits in, och trots att han var påverkad av narkotika, vid senare provtagning hittades spår av flera droger.

Vid Åbykurvan strax norr om Västerås förlorade 27-åringen kontrollen över bilen och körde in i ett träd. 26-åringen och 29-åringen avled vid krocken.

Västmanlands tingsrätt dömde den 15 september 2016 27-åringen till två års fängelse. Rätten, som var enig , ansåg att hans medvetna risktagande, i det att han körde för fort, var så allvarligt att det nådde upp till grov vårdslöshet i trafiken och grovt vållande till annans död.

Straffet blev för främst de brotten – och för diverse annan brottslighet – som sagt två års fängelse.

Straffet överklagades till Svea hovrätt.

Nu har en likaledes enig Svea hovrätt reducerat 27-åringens straff.

Rätten skriver: "När det gäller rubriceringen av gärningen har som ovan nämnts gärningen innefattat ettmedvetet risktagande. (27-åringens namn) kan dock inte anses ha varit i det närmaste helt likgiltig för konsekvenserna av sitt handlande och hovrätten anser att hans medvetna risktagande inte varit av så allvarligt slag som krävs för att rubricera brottet som grovt."

Straffet blir därmed åtta månaders fängelse, utöver det år av tidigare villkorligt medgivet fängelsestraff som förverkas.

År 2012 inträffade för övrigt en dödsolycka vid exakt samma plats , då en kvinna i 45-årsåldern avled. En då 25-årig man dömdes för det brottet till ett och ett halvt års fängelse.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel fanns ett ord för mycket i återgivningen av vad Svea hovrätt ansåg att brottet skulle rubriceras som. Rätt är naturligtvis att hovrätten rubricerade brottet som vållande till annans död "av normalgraden". Tingsrätten ansåg att brottet var "grovt vållande till annans död". Och det gjorde stor skillnad för straffmätningen.

Mer läsning

Annons