Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lånade" bil som startats med skruvmejsel – döms till fängelse

Tingsrätten trodde inte på den 25-årige mannens två olika versioner om hur det kom sig att polisen stoppade honom när han körde en uppenbart stulen bil.

Annons

Västmanlands tingsrätt har dömt en 25-årig man från en mindre ort i Sala kommun till en månad och femton dagars fängelse för att ha kört en stulen bil utan körkort, samt för ett par andra brott som har med bilkörning och narkotika att göra.

25-åringen befann sig en dag i januari 2016 i Västerås. Enligt vad han senare berättade då han stod inför rätta vid Västmanlands tingsrätt hade han träffat en bekant vars namn han inte ville berätta. Bekanten lånade ut dennes bil så att 25-åringen kunde åka och sladda lite.

Bilen var ju inte startad med nyckel utan med skruvmejsel och detta fick visserligen 25-åringen fundersam, men det hindrade honom inte från att köra bilen. Sade han.

Efter en kort stunds körning tillstötte en polispatrull som avbröt det roliga – bilen var uppenbart stulen och hade trasig ruta och det fick poliserna att ta med sig 25-åringen för förhör. Han åtalades för bilstöld och diverse andra brott. Saken gick till Västmanlands tingsrätt, som sagt.

Problemet var att åklagaren inför rätta där läste upp uppgifter som 25-åringen sagt i tidigare polisförhör i samband med händelsen.

Då berättade han att han av en slump gått förbi bilen som var olåst och tjuvkopplad, hade trasig ruta och startades med en skruvmejsel, varför han av någon anledning fått för sig att köra bilen en stund.

25-åringen förklarade de olika uppgifterna med att han inte ville "gola", alltså skvallra, på sin kompis.

Bilens rättmätige ägare hade för övrigt lämnat bilen några timmar tidigare, visserligen med urladdat batteri men i bruksskick, ostulen och med rutan hel.

Västmanlands tingsrätt konstaterade till en början att 25-åringen oavsett allt annat också saknade körkort när han körde omkring med bilen, och att han flera gånger tidigare stoppats körkortslös. Därmed fälls han för grov olovlig körning.

De olika berättelserna om hur han kom att köra runt i bilen sammanfattade tingsrätten helt sonika med "efterhandskonstruktioner". Han har stuckit en skruvmejsel i tändningslåset på en uppenbart stulen bil och kört iväg – han döms för bilstöld.

Dessutom döms han för ett par körkortslösa färder, med och utan narkotika i kroppen, i Västerås och Fagersta kommuner den senaste tiden.

Tingsrätten ser, med tanke på att 25-åringen flera gånger straffats för brott, ingen annan utväg än fängelse – en månad och femton dagar.

Mer läsning

Annons