Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man dömd för spritsmuggling och vapenbrott – åkte fast i tullen i Helsingborg

Mannen åkte utomlands för att köpa sprit men åkte fast i tullen i Helsingborg. Nu har han dömts, mot sitt nekande, för smuggling och vapenbrott.

Annons
Arkivbild: Drago Prvulovic / SCANPIX

Det var den 1 december förra året som mannen valdes ut för kontroll i tullfiltret när han kom med färjan från Helsingör till Helsingborg. I hans bil hittade tullpersonalen 168 flaskor vodka, 16 vindunkar och 20 plattor öl. Då det uppstod en misstanke om att han köpt spriten i syfte att sälja den vidare gjordes tullen även en husrannsakan i mannens sommarstuga i Västerås. Där hittades ytterligare 113 flaskor vodka och 12 flaskor whisky.

Tullen gjorde även husrannsakan i mannens bostad och hittade då en tub pepparspray i en bokhylla.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har i efterföljande förhör uppgett att han åkte till Danmark för att möta upp ett par personer som köpt alkoholen i Tyskland och att det blev mer vodka än vad han hade tänkt från början. Spriten i sommarstugan förklarade han med att han "ville ha ett förråd". Mannen menade således att all alkohol var inköpt för privat bruk. Gällande pepparsprayen sa han att han hade haft den så länge att han inte ens tänkte på att han hade den.

Tingsrätten tror inte på mannens berättelse utan anser att det kan uteslutas att alla drycker var för privat dryck och dömer honom för smuggling vid två tillfällen och vapenbrott. I domen nämns också att mannen dömdes för olovlig befattning med alkohol och olovlig befattning med smuggelgods till villkorlig dom och dagsböter även år 2012.

Mannen döms till villkorlig dom och 90 timmars samhällstjänst. Hade Helsingborgs tingsrätt dömt ut fängelse hade straffet blivit tre månaders inlåsning.

Läs även:

Trafikolycka vid Fryxellska skolan – Stora gatan stängdes av, rattfylla misstänks

Körkortslös körde ner en stolpe och fortsatte ner i diket

Tjuven bröt sig in via altandörren

Mer läsning

Annons