Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män dömda efter flera stölder – Åklagaren: "Kom till Sverige för att genomföra stöldturné"

Två män i 30-årsåldern döms nu av Västmanlands tingsrätt bland annat för flera fall av stöld. Bland annat ska de ha stulit kött, schampo och motorolja.

Annons

I domen uppger de två männen att de träffade varandra på båten till Sverige samma dag eller dagen innan de greps. En av männen hade av en kompis fått information om att det stod en bil i hamnen i Stockholm som han kunde använda. Nycklarna till bilen kunde han hitta bakom registreringsskylten.

De två männen begav sig sedan i bilen till Hallstahammar. Mannen som fått informationen om bilen hade redan varit i Stockholm en gång tidigare, och enligt hans egna uppgifter skulle han nu turista i Sverige.

På kvällen den 25 juni greps de två männen i just Hallstahammar. Vid kontroll av deras bil, hittade polispatrullen "en stor mängd varor av varierande slag" i bilens bagageutrymme. När man sedan spårade varorna stod det klart att butiker i Västerås och Hallstahammar saknat motsvarande varor som hittats i bilen.

Här syns en av de nu dömda männen på övervakningsbild från en matbutik han och hans kumpan stal varor ifrån. Bild ur polisens förundersökning.

Männen ska bland annat ha stulit varor som ryggbiff, oxfilé, kalsonger och strumpor för tusentals kronor från en matvarubutik. I bagageutrymmet hittades också 24 dubbelförpackningar schampo och fyra dunkar motorolja.

Männen menar att de inte haft någon vetskap om att de aktuella varorna förvarats i bagageutrymmet eller att det skulle ha varit fråga om stulet gods. Tingsrätten skriver dock i sin dom att den finner "...deras uppgifter om att helt sakna vetskap om denna stora mängd varor, vara så osannolika att de kan lämnas utan avseende. Istället finner tingsrätten att de är uppenbart att de vetat om eller misstänkt att godset varit stulet..."

Vid fruktdisken i en matbutik flyttar männen varor från en kundkorg till en väska. Bild ur polisens förundersökning.

Männen döms nu också för stöld från en sportbutik, där de stulit varor för närmare 9000 kronor. Som bevisning i målet fanns bland annat övervakningsfilmer och – bilder från de olika butikerna.

Åklagaren menar att männen kom till Sverige för att genomföra en stöldturné. Som stöd för sin tes åberopar han bilen som de två männen greps vid – den hade nämligen också använts vid en stöld i Borlänge där en av de två männen greps, även då misstänkt för stöld.

Under en och samma dag har de två männen gjort sig skyldiga till flera stölder. Tingsrätten dömer nu männen till fyra månaders fängelse vardera, för stöld, häleri och häleriförseelse. De bägge männen döms också till utvisning med återreseförbud till Sverige fram till augusti 2022.

Mer läsning

Annons