Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen påstod vårdslös körning – västeråsare frias av två instanser

Den 21-årige västeråsaren körde bil i Enköping en januaridag 2016. "Vårdslöst" ansåg polisen. Men nu har västeråsaren friats av både tingsrätt och hovrätt.

Annons

Det var en natt i januari 2016, en dag när det var halt på vägarna, som 21-åringen körde i centrala Enköping. En polis stoppade 21-åringen och ansåg att 21-åringen hade kört bilen i hög hastighet genom en skymd korsning och sladdat över vägbanan vid ett flertal tillfällen.

Inför rätta vid Uppsala tingsrätt försvarade sig 21-åringen med att det var halt ute, att han fick ögonkontakt med poliserna som stod och övervakade trafiken, att han saktade in före ett farthinder men att han fick sladd i halkan. Han sade att han inte höll för hög hastighet och att han inte sladdade flera gånger över vägbanan.

Uppsala tingsrätt friade 21-åringen i en dom i november 2016. Rätten fann att polisens uppgifter inte räckte för att fälla honom. Uppgifterna om för hög hastighet var för vaga och rätten konstaterar att det var mörkt, polisen stod en bit bort och såg bara bilens lyktor.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt.

Hovrätten konstaterade att polisens uppgifter om körningen i och för sig är trovärdiga, men fann att det var mörkt på platsen och att polisen vid vissa delar av körningen befann sig långt från den iakttagna bilen.

Vad beträffar hastigheten konstaterade hovrätten att de aktuella gatorna var 50-sträcka och även polisens uppgifter talar om att 21-åringen körde som mest 30-35 kilometer per timme i det hala väglaget.

Hovrätten fann att det inte kunde ställas utom tvivel att 21-åringen sladdat vårdslöst och det har inte retts ut hur många sladdar det i så fall skulle ha rört sig om.

21-åringen frias även av Svea hovrätt. Båda rättsinstanserna var eniga.

Mer läsning

Annons