Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryggmärgsskadade Andreas odlade cannabis som medicin – nu fälls han för knarkbrott i Högsta domstolen

►Straffet sänks från 90 till 40 dagsböter

Annons
Andreas Thörn använde cannabis för att lindra sina smärtor. På måndagen väntas besked i ärendet som har pågått sedan januari 2015. Foto: Cassandra Grönlund

På måndagen meddelade Högsta domstolen sitt beslut gällande rätten att odla cannabis i medicinskt syfte

Ryggmärgsskadade västeråsaren Andreas Thörn odlade och använde under en tid cannabis mot sina smärtor.

I januari 2015 hittade polisen tre marijuanaplantor i hans tvättstuga varpå han åtalades för narkotikabrott. Han friades i tingsrätten då rätten ansåg att han befunnit sig i en nödsituation. Hovrätten såg inte saken på samma sätt och dömde honom till villkorlig dom och böter för narkotikabrott. Efter det har Andreas Thörn fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, men ärendet gick ändå vidare till Högsta domstolen (HD).

På måndagen meddelade Högsta domstolen sitt avgörande beslut i målet. HD fäller Thörn för narkotikabrott till 40 dagsböter á 130 kronor, sammanlagt 5.200 kronor i böter.

Enligt HD:s resonemang i domen innebär inte kronisk smärta att det föreligger en nödsituation i form av akut fara. Domstolen menar också att en straffbelagd gärning sällan kan vara ett godtagbart sätt för att hantera ett mer bestående problem.

Rätten menar samtidigt att den hemodlade cannabisen har haft en så låg THC-halt att den sannolikt aldrig skulle anses intressant i missbrukssammanhang eller för någon som eftersträvar ett drogrus. HD ändrar därför hovrättens straff på 90 dagsböter och dömer honom för ringa narkotikabrott till 40 dagsböter.

Enligt domen påverkas straffmätningen också av att Andreas Thörn fick en cannabisbaserad medicin utskriven på recept i våras.

Läs också: Ryggskadad odlade cannabis mot smärta – riksåklagaren vill få fallet prövat i HD

Läs även: "Man känner sig besviken"

Läs också: Friades för cannabisbruk mot smärtan - döms i hovrätten

Läs också: Får ha cannabis som medicin

Ledare: Cannabis legaliseras i fler länder

Mer läsning

Annons