Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satt för länge i fängelse – får skadestånd av staten

En i dag 56-årig man från Västerås får skadestånd av staten med 31 000 kronor. Orsak: Han borde ha dömts till ett kortare fängelsestraff.

Annons

56-åringen var en av åtskilliga taxichaufförer och ägare av taxirörelser som fastnade i Västeråspolisen och Skatteverkets omfattande kontroll av laglig och olaglig taxiverksamhet i Västerås i början av 2000-talet. Även andra myndigheter var inblandade.

Det var för övrigt kontroller som utgjorde mönster för hur polis och övriga myndigheter skulle samverka.

56-åringen dömdes till åtta månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.Skatteverket tog i en separat process ut skattetillägg för 56-åringen med betydande belopp.

Domen vann laga kraft år 2009, men då hade det svenska systemet som medgav att man dels hamnade i fängelse och dels fick betala stora pengar i skattetillägg börjat synas i sömmarna.

Många jurister ansåg att det inte var förenligt med gällande europeisk lagstiftning som gäller för alla EU-medborgare att dubbelbestraffas på det viset.

Efter att länge ha spjärnat emot ändrade sig Högsta domstolen år 2013 och ansåg att det var fråga om dubbelbetraffning.Högsta domstolens dom gjordes retroaktiv från 2009.

För 56-åringens del betydde det att han straffats dubbelt för skattebrottet. Han borde inte ha dömts i domstol för det eftersom han redan fått betala dyra pengar i skattetillägg.

Hovrätten tog upp hans fall på nytt , liksom hovrätter över hela landet fick göra med flera tiotals personer som dömts för strängt.

Hovrätten kom fram till att mannen borde ha dömts till fem månader i fängelse, alltså tre månader kortare tid. Alla de domar som mildrats öppnade för skadestånd för de som suttit inlåsta för länge , vilket 56-åringen ansökt om.

Justitiekanslern har nu beslutat att 56-åringen ska få 31 000 kronor i skadestånd för de drygt 60 dagar han verkställt fängelsestraff trots att han inte skulle det (alltså tre månader med frigivning efter två tredjedelar av strafftiden)

Mer läsning

Annons