Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMS fällde spritsmugglare: "Vad ska du ha för en Jäger?"

Två män från Västerås har dömts till villkorlig dom och samhällstjänst av Västmanlands tingsrätt. Båda döms för spritsmuggling.

Annons

Det hela började när en skåpbil körde i land från Scandlines-färjan M/F Hamlet en decemberförmiddag 2015 med en västeråsare bakom ratten och en annan västeråsare på passagerarplats.

Skåpbilen var tungt lastad och kanske var det det som fick tulltjänstemännen att visa stopptecken.

Stoppet visade sig under alla omständigheter vara berättigat. I skåpbilen fraktade de båda männen nästan 60 liter sprit, 171 liter vin och 98 flak starköl (24 burkar à 33 centiliter per flak) samt diverse cider och andra drycker, ytterligare något tiotal liter.

Alltsammans inköpt på Bordershop några timmar tidigare samma dag, männen var morgontidiga där, kvittona är stämplade mellan 06 och 07 på morgonen.

Det gick åt flera lastpallar för att tullen skulle kunna få ut alla flaskor och burkar och lådor ur skåpbilen och visa det på bild.. Bilden visar inte riktigt hela beslaget.

Det gick åt tre av tullens lastpallar för att hjälpligt samla beslaget på bild.

Därefter återstod frågan om den stora mängden alkohol var till för eget bruk. Lagstiftningen numera är inte ensidigt fokuserad på liter – det enda som skiljer laglig införsel från smuggling är om införseln kan antas ske för personligt bruk.

Tullen beslagtog de båda männens mobiltelefoner och det var där problemen började på allvar för männen.

Bland den ene mannens mottagna SMS kunde tulltjänstemännen läsa följande:

En man frågar:"Vad ska du ha för en Jäger?"

En annan man sände:"Tänkte bara fråga om du hade nå bärs och om du var hemma! Köper gärna en låda."

Ur den andre mannens mottagna SMS läste tullen bland annat följande:

En kvinna gör en uppenbar beställning:"Hej! Nästa gång du åker vill vi ha 4 plattor öl 4 whisky och 4 rödvin."

En annan kvinna gör sin beställning:"Halloj! 9 plattor totalt. Kör försiktigt. (smiley)"

Båda männen är i 50-årsåldern.

Inför rätta berättade den ene mannen att han gjort flera inköpsresor om året, att det går åt en del alkohol för personligt bruk under veckorna, och att han har en hobbyverksamhet dit han bjuder ett gäng kompisar varje helg som hjälper honom med hobbyn och där han bjuder på öl och groggar.

Han förnekade bestämt att ha sålt någon alkohol. SMS:en visste han inget om – de kanske kom från personer som visste om att han hade alkohol hemma.

Den andre mannen berättade att alkoholen var avsedd för en bröllopsfest för en släkting, förutom den del som han själv tänkte dricka upp vilket var en hel del. Bröllopsfesten blev, enligt mannen, inställd eftersom tullen tagit all alkohol.

Förfrågningarna han fick via SMS avsåg antingen rakvatten eller förfrågningar om leveranser av flaskor som aldrig blev av, enligt vad mannen uppgav.

Tingsrätten konstaterar för den ene mannens räkning att den där hobbyverksamheten med servering snarast – med tanke på de väldiga mängder som konsumerats – handla om serveringsverksamhet med vissa hobbyinslag. Alltså var det inte fråga om alkohol för personligt bruk.

Tingsrätten konstaterar för den andre mannens räkning att släktingen berättat att det bara varit aktuellt med enstaka flaskor och inte några väldiga mängder alkohol till den planerade festen – alltså torpederades den andre mannens argument av släktingen. Textmeddelandena visade tydligt att det inte var fråga om annat än smuggling och beställningsresa.

Båda männen fälls till ansvar av tingsrätten. Ett normalt straff är fängelse – tre månader för den ene mannen och fyra månader för den andre som enligt tingsrätten tycks ha bedrivit mer beställningsverksamhet.

Men båda männen lever under ordnade förhållanden och därför fastnade tingsrätten för villkorlig dom och samhällstjänst; 100 timmar för den ene mannen, 120 timmar för den andre.

Den ene av männen, som har det bättre ställt än den andre, ska återbetala hela kostnaden för sitt försvar, drygt 20 000 kronor, till staten. Den andre mannen som haft det sämre på jobbfronten den senaste tiden ska betala tillbaka 2 500 kronor av kostnaderna för sitt försvar.

Och alkoholen då, som enligt de kvitton tulltjänstemännen hittade hade kostat åtminstone 17 000 kronor, en rejäl mängdrabatt inräknad?Den beslagtogs enligt domen.

Mer läsning

Annons