Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Sista rättegångsdagen mot våldtäktsmisstänkte kinesiologen – åklagaren yrkar på flerårigt fängelsestraff

Den nu 60-åriga terapeuten misstänks för våldtäkt alternativ sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, efter att han utfört handlingar mot två kvinnor som åklagaren jämställer med våldtäkt. Rättegången som har pågått i tre dagar avslutades i dag.

Annons

VLT:s Tony Persson rapporterade från tingsrätten med kommentar av åklagaren Jessica Wenna:

Det var i maj och juni 2014 som mannen misstänkts för att ha gjort sig skyldig till de allvarliga brotten mot de två kvinnorna. De kom till mannens mottagning i Västerås för att få behandling med kinesiologi mot sina smärtor.

Mannen har tidigare dömts till fängelse för att ha sexuellt ofredat en patient. Han dömdes då till 6 månaders fängelse samt att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan han begick brottet mot.

Det fallet hade likheter med det 60-åringen står inför rätta för i dag. Kvinnan som utsattes då hade sökt hjälp för att bli av med sin huvudvärk.

Då precis som nu så vidgår mannen vissa delar av händelseförloppet men han nekar till att ha begått något brottsligt.

Vid dagens förhandling i Västmanlands tingsrätt höll åklagare Jessica Wenna, mannens försvarsadvokat Bertil Josefsson och kvinnornas målsägarbiträde Björn Henriques sina slutpläderingar.

Mannens försvarsadvokat vidhåller att hans klient är en omvittnat mycket seriös och kunnig terapeut.

– I målet har samtliga målsägandena accepterat – steg för steg och med godkännande – de behandlingar som utförts med den beprövade och sedan många år utvecklade behandlingstekniken, skriver Bertil Josefsson i ett mejl.

Enligt advokaten har klienterna inte protesterat och det har inte förekommit tvång eller våldsövergrepp. De övergrepp som påståtts ha skett förnekas helt.

– De i målet riktade anklagelserna är felaktiga och djupt orättvisa, där terapeuten i stället verkligen försökt att hjälpa sina klienter på ett professionellt och seriöst sätt. Vi anser vidare att våra åberopade vittnen också styrker detta. Hans yrkande är att tingsrätten inte skall bifalla åklagarens yrkanden, skriver advokaten vidare.

Mannen som nu står inför rätta är 60 år och driver flera företag, bland annat hälsovårdsmottagningen Björnborgen på Pilgatan i Västerås.
Det var här inne på mannens mottagning på Pilgatan terapeuten ska ha utsatt de två kvinnorna för sexuella övergrepp.

Mer läsning