Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visade upp falskt körkort – döms till fängelse

En 22-årig man, boende i Sörmland, stoppades i augusti 2016 av Salapolisen. Han körde bil och han visade upp det han sade var hans körkort. Det slutar nu med fängelse.

Annons

Polisen hade trafikkontroll på Bergsgatan i Sala den 27 augusti 2016 och den 22-årige mannen fick visa körkort och bevisa sin nykterhet.

Problemen började med nykterheten; 22-åringen blåste motsvarande 0,52 promille i utandningsluften. Men det var inte det enda bekymret: Polisen började granska 22-åringens körkort.

22-åringen visade upp ett körkort från ett annat EU-land, Italien, men sedan lång tid vet polisen att körkort från vissa europeiska länder, däribland Italien, ofta är hett byte för förfalskare och de som av olika anledningar vill ha falska körkort och identiteter.

Det var också något lurt med körkortet över huvud taget, som fick polisen att fortsätta utreda saken noga.

22-åringen rapporterades för rattfylleri och som misstänkt för urkundsförfalskning och olovlig körning.

Sakkunnig granskning, vilken tog tid eftersom det inte var ett förtursärende, gav så småningom Salapolisen rätt; körkortet var falskt. Därmed saknade 22-åringen körkort och åtalades vid Västmanlands tingsrätt, misstänkt för rattfylleri, olovlig körning och urkundsförfalskning.

Eftersom han tidigare straffats med fängelse för brott – stölder och hälerier – såg tingsrätten ingen möjlighet att låta honom slippa fängelsestraff. Det straffet bestämdes till en månads fängelse.

Mer läsning

Annons