Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsoffer ska inte vräkas

Personer som misshandlas av sin partner bör få bättre skydd mot vräkning.

Många har reagerat kraftfullt mot Bostjärnans agerande förra veckan, där en kvinna som utsätts för dråpförsök hotas av vräkning på grund av att grannarna har anmält att hon stör ordningen. Kvinnan säger själv till media att hon skrek efter hjälp.

Vi tycker inte att det är okej att ett brottsoffer ska behöva bli vräkt från sin bostad till följd av att hon eller han blivit misshandlad av sin våldsamma partner.

Vänsterpartiet har tidigare motionerat för ett starkare besittningsskydd i riksdagen för att undvika vräkningar av kvinnor som misshandlats i hemmet av sin partner. Störning av ordningen och skade-görelse är normalt grund för uppsägning.

Men då tas inte hänsyn till kvinnans och eventuella barns behov av bostaden och deras situation i egenskap av brottsoffer. Därför är det viktigt att besittningsskyddet för brottsoffer stärks genom att deras rätt att fortsätta bo i lägenheten skrivs in i hyreslagen.

Justitiedepartementet går på Vänsterpartiets linje och föreslår att en hyresgäst som utsätts för brott ges ett starkare skydd mot att förlora hyresrätten. Om hyresvärden säger upp hyresavtalet på grund av störningar, ska hyres-gästens utsatta ställning beaktas särskilt.

Regeringen har meddelat att utifrån promemorian ska man lägga fram en proposition i mars.

Vi är glada över att våra motioner har fått gehör och förhoppningsvis kommer det resultera i en lagändring.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel