Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bulligt och mjukt från möbelmässan

Trenderna för hemmet just nu.

Runda, bulliga former på stela, pinniga ben. Mättade färger i blått, rostrött och rosa. Sammetsmjuka tyger mot vackert läder och så en skön 1970-talskänsla som grädde på moset. Så kan man sammanfatta årets möbelmässa, som också lyfte hantverk, återbruk och miljöhänsyn lite extra.

1970-talet

Inget decennium gjorde lika mycket väsen av sig på mässan som 1970-talet. Både i färger och former, med ryamattor och mönster, andades designen det hippieaktiga och jordnära årtiondet. Allt med en modern twist förstås, och ofta med en lite lyxig känsla i botten.

Trendig terrazzo

Efter flera års vurmande för marmor har trendvinden vänt. I stället för äkta stensorter börjar formgivarna snegla på kompositmaterial. Vi kommer att se fler varianter av detta framöver, men i år är det framför allt terrazzon som slagit igenom. Terrazzo är en komposit som består av stenkross, till exempel marmor, kvarts och granit, som blandas även med glas och sedan binds ihop av cement.

Len som sammet

Färgstarka trender och sammetens popularitet hänger ofta ihop, för få material framhäver färg så vackert som lyxig sammet. Våga en hel soffa, eller mjukstarta med en kudde eller två. En klädd fåtölj eller nätt stol i materialet blir som ett smycke för hela rummet.

Långlivat läder

Förvisso är läder ett av de material som kräver mest av naturen för att framställa, eftersom det härstammar från köttproduktionen som bidrar med mer koldioxid än vad som är bra för vårt klot. På plussidan finns den långa livslängden - möbler i läder blir bara vackrare med tiden.

Perforerat

Lackerad metall är högvilt på mässan och den får gärna vara perforerad så att intrycket blir lite luftigare och lättare. Allt från möbler till lampor visades upp med den håliga metallrustningen.

Transparens

Ärlig design kanske man skulle kunna kalla alla de möbler och detaljer som visade sitt rätt jag. Här får hantverket synas - fästen, sömmar, spikhuvuden, skruvar och svetsningar visas upp i stället för att döljas. Vi får se att fåtöljen är ett gediget hantverk. Kanske tar vi då hand om möbeln lite bättre, låter den få ett längre liv och ser till att den kommer till användning hos någon annan när vi vill byta ut den?

Ta sats!

Nutidens mer flexibla boenden där de sociala utrymmena har flera funktioner har gjort satsbordet mäkta populärt igen.

Piff med puff

Sittpuffen är tillbaka! I alla tänkbara former och utföranden, som små nätta pallar eller enorma sittytor som närmast motsvarar fåtöljer. Helst ska de vara färgglada, som godis för golvet.

.

Mjölkigt glas - en lysande idé

Många av årets lampnyheter har det vita, ogenomskinliga glaset som gemensam nämnare. Det är tacksamt att använda i belysning eftersom det sprider ljuset bra och betraktaren slipper att bländas. En motreaktion mot alla nakna glödlampor vi sett, kanske?

Podium prylhyllor

Vår förkärlek för små stilleben har länge fått bo under glasklockor, men nu plockas glaset bort och kvar blir en rund platta - perfekt att gruppera favoritsaker på. Den lilla ”scenen” för fina saker hittas på skrivbord, bänkar, som lösa plattor att flytta runt, fastsatta på speglar och ovanför hängare. Scenen är din!