Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bullret dämpas med mur

En bullerdämpande mur av sprängsten håller just nu på att byggas längs E 18 där den gränsar mot Vallby Friluftsmuseums område.

Västerås. Lantlig ro har under decennier präglat miljön på friluftsmuseet. Men den moderna tidens oljud har krupit allt närmare de gamla faluröda stugorna och betande djuren.

– Vi som arbetar här har verkligen längtat efter bullerskyddet. Ett bakgrundsljud hörs hela tiden, ljud som inte hör hemma i den här miljön, säger Ulla Fåhraeus, museibonde.

– En tystare miljö har vi önskat under många år. Det har varit svårt att föra ett samtal på området mot E18. Det här blir bra för både våra gäster, djuren och personalen, säger Lars Ringemark, fastighetsskötare.

Han berättar att bullernivån mättes för två år sedan.

– Och det visade sig att den låg på en högre nivå än som var lämpligt. När muren är klar kommer det att göras ytterligare en bullermätning, säger han.

Företaget Tepes har anlitats av Västerås stad för byggnationen, som beräknas vara klar om två veckor.

Muren som är själv-bärande består av kubformade stålkorgar fyllda med sprängsten, så kallade stengabioner. Den största gabionen i det här bygget väger 3,5 ton. De stenfyllda kuberna lyfts på plats och läggs i rad med ytterligare kuber ovanpå med hjälp av en lyftkran.