Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buss i krock vid Västerås centralstation – körde ner ett staket

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades strax före klockan 08.30 på fredagen till busstationen vid Västerås centralstation.

Annons

Vi sände live från platsen – se intervjun med räddningstjänstens räddningsledare Folke Åkerblom ovan.

Detta sedan en UL-buss på linje 874 Västerås-Östanbro-Enköping med avgångstid från Västerås 08.20 kört ner åtskilliga meter staket vid utfarten närmast stationshuset.

UL-bussen körde av ännu okänd anledning in i staketet, som är en metall-glaskonstruktion. Därvid har UL-bussen även kört in i sidan på två VL-bussar. UL-bussens ena sidodörr fastnade på den bakre VL-bussen.

– Problemet var att få ut folk ur UL-bussen, sade räddningsledare Folke Åkerblom till VLT:s utsände Oscar Barragan.

Eftersom bussens båda utgångar på höger sida var blockerade av den främre VL-bussen tog man ut folk genom att krossa en ruta.

Enligt Folke Åkerblom behövde ingen, varken chaufförer eller passagerare, akut sjukhusvård.

Olyckan medförde inledningsvis förseningar i busstrafiken och det var turbulent på platsen då bussarna inte kom ut som vanligt.

Passagerarna på olycksbussen kunde fortsätta mot Östanbro-Enköping i en annan UL-buss.

Under tiden från olyckan och fram tills bärgning skedde kunde inga bussar köra in på bussterminalen utan använde de hållplatser som finns längs Södra Ringvägen – men alla kunde därvid inte använda sina ordinarie hållplatslägen. VL-personal fanns på plats för att hjälpa resenärerna hitta rätt buss. VL:s busstrafik kunde köras i stort sett utan förseningar med undantag för de första minuterna efter olyckan.

Vid 11.45 kunde trafiken köras in som vanligt till och från bussterminalen sedan bussen bärgats och glassplittret sopats upp.

Det är oklart varför olyckan skedde. Bussen ska undersökas för att utröna om det beror på tekniskt fel, polisen ska prata med chauffören.

Observera att platsens läge baseras på preliminära uppgifter.