Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buss utsatt för stenkastning på Pettersberg

En VL-buss utsattes för skadegörelse på Pettersberg natten till söndagen, när en fönsterruta på ena dörren krossades. "Vi ser allvarligt på det här", säger VL:s förvaltningschef Maria Linder.

Annons

Händelsen inträffade strax efter midnatt natten mot söndagen. VL-bussen, som körde linje 4, fick en av dörrarnas fönsterruta krossad, förmodligen av en sten. Bussen, som inte gick att köra vidare med, byttes ut på plats och ersattes av en ny. Ett 20-tal resenärer fanns på plats.

– Dörrutan gick i kras och polisen var snabbt på plats. Enligt rapporten jag fått blev det inga personskador och vi valde att köra vidare på linjesträckningen under natten, berättar Maria Linder.

–  Vi ser allvarligt på det här och vi polisanmälar alltid sånt här. Säg att någon träffar en förare eller resenär, då kan det få fruktansvärda konsekvenser.

Enligt Maria Linder erbjuds alltid chaufförer som varit med om liknande brott att lämna sina pass.

– De får samtalsstöd oavsett.

Vad har VL för ansvar för att resenärerna inte kommer till skada?

–  Föraren är enligt lag ansvarig i framförandet av fordonet, men man kan aldrig skydda sig mot sådana här attacker, om man får kalla den här händelsen för det, menar hon.

Den här typen av skadegörelser på VL-bussar sker, enligt Maria Linder, i genomsnitt ett par gånger i månaden.

Läs också: Kastade sten mot bussar

–  Jag har ingen statistik på det nu, men jag tror inte att det sker oftare än det gjort tidigare. Det vi ser är att det generellt sett alltid ökar kring loven, både mot väderskydden och mot bussar. Det sker heller inte mer på någon specifik trafikplats, utan var som helst i stan.

Annons