Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busschaufför tittade på porrfilm – när han körde ungdomar mellan Östersund och Stockholm

En man i 55-årsåldern körde en buss med ungdomar mellan Östersund och Stockholm. Fordonet passerade då så väl Sundsvall som Ånge.
Men föraren hade inte ögonen på vägen – i stället tittade han på porrfilm.

I maj förra året satte sig 15 ungdomar i bussen som skulle färda dem mellan Östersund och Stockholm. Bakom ratten satt en man i 55-årsåldern.

Enligt vittnesmål från fler ungdomar på bussen spenderade chauffören mycket tid med sin mobiltelefon redan i början av resan. När bussen var någonstans mellan Bräcke och Sundsvall tog chauffören även upp sin surfplatta där han gick in på en porrsida för att sedan sitta och titta på porrfilm – samtidigt som han körde.

Vittnena har berättat hur busschauffören tittade på filmen mer eller mindre hela resan. Ett vittne har berättat att färden var vinglig och att flera i bussen klagade på det. Föraren körde om både bilar, traktorer och lastbilar medan han tittade på porrfilmen, samtidigt som han bara hade en hand på ratten.

Flera av passagerarna blev oroliga över säkerheten. En av ungdomarna tog en bild på föraren där det tydligt framgår att föraren tittar på filmen och inte vägen då han kör. Bilden publicerades sedan på Facebook. När arrangören av bussresan såg bilden polisanmäldes händelsen. Hem från Stockholm körde en annan chaufför bussen med ungdomarna.

Mannen i förhör har medgett att han hade en surfplatta under körning och att han medger att han borde ha lagt bort den i tid, men har nekat till vårdslöshet.

Mannen åtalades i slutet av september för vårdslöshet i trafik.

Tingsrätten tycker det finns tillräckligt med bevis och nu döms mannen i Östersunds tingsrätt. Han ska betala 40 dagsböter à 470 kronor, det vill säga totalt 18 800 kronor.