Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

By i Västmanland går till regeringen för att få tillhöra Dalarna

Byn Bjurfors i Norbergs kommun vill bli en del av Avesta kommun, nu vänder sig byborna till regeringen för att få igenom flytten.
– Bjurfors är en viktig del av Norberg och vi vill att det ska fortsätta vara så, säger Norbergs kommunalråd, Johanna Odö, till P4 Västmanland.

Invånarna i byn Bjurfors som idag tillhör Norberg i norra Västmanland, har gått till regeringen för att istället få tillhöra Avesta kommun och därmed bli en del av Dalarna, skriver P4 Västmanland.

Kommunalrådet Johanna Odö (S) i Norberg vill dock inte släppa byn till Dalarna:

– Min roll som kommunalråd är att ju att driva kommunens utveckling framåt och ansvara för ekonomin. Att då driva frågan att kommunen ska bli mindre och att vi ska bli färre medborgare, det ligger inte i linje med min roll. Bjurfors är en viktig del av Norberg och vi vill att det ska fortsätta vara så, säger Johanna Odö till P4 Dalarna.

Frågan om att flytta Bjurfors till Avesta har funnits sedan 70-talet. För snart 18 månader sedan skickade Bjursfors samfällighet in en ansökan om att ansluta byn till Avesta kommun, detta efter att ett enigt samfällighet röstat om saken.

– Det är det naturliga. Det är så nära, sade Bjurforsbon Inger Westerberg till tidningen vid tillfället.

LÄS MER: Avestabor tycker till – bör Bjurfors tillhöra Avesta?

Kent Lindström, ordförande i Bjurfors samfällighet, beskrev situationen för ett år sedan på följande sätt:

– Engagemanget är stort faktiskt och det beror på att det har kommit in yngre människor i byn. De har lite andra behov.

Avesta kommuns kommunalråd, Lars Isacsson (S), sade vid tillfället för förra ansökan att han inte kommer stänga dörren för ett byte, men tillade samtidigt att han inte kommer att driva frågan.

– Det kanske kan finnas möjligheter till bättre samarbete mellan Avesta och Norberg och det kanske är en enklare process än att byta kommun, sade han då.

Byn Bjurfors ligger bara några hundra meter ifrån Dalagränsen och har redan samma postnummer som Avesta. Redan på sjuttiotalet fanns en diskussion om att byn Bjurfors skulle gå över till Avesta kommun.

Läs mer om bjurforsflytten:

Första beslutet tas om Bjurfors

Norberg vill behålla Bjurfors

Insändare: Alla norbergare, sätt kurs mot Dalarna

För dig som är prenumerant eller Plus-kund:

Kommunalrådet om Bjurfors: ”Roligt att fler vill bli Avestabor”

Fortfarande inte aktuellt med gränsändring i Bjurfors efter möte mellan kommunalråden