Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg ett minnesmärke över utförseln av järnprodukter från Västerås!

Koppar och järn var viktiga för Västerås

Under mera än 700 år har Västerås varit platsen för utförsel av koppar från gamla Kopparberget (Falu koppargruva) och senare stångjärn och andra metallprodukter, från olika hamrar och bruk i Bergslagen. Det äldsta bevarade dokumentet om kontakten mellan Västerås och kopparberget är ett bytesbrev från år 1288 och från forning av koppar från år 1507.

Karavaner av hästforor, vissa dagar runt 70 stycken, kom med sina laster in till Västerås. Målet var järnvågen, som antagligen kort tid efter att konventet rivits, placerades mitt emot Slottet, vid Svartåns strand i nuvarande Vasaparken. Det mesta kom under de månader som medgav seglation och direkt transport till vågen i Stockholm. Idag finns inget som påminner om eller upplyser västeråsarna och andra om denna månghundraåriga verksamhet.

Att det också hade stor betydelse för Västerås stads ekonomi visar det äldsta bevarade bokslutet för staden från 1641/1642 då drygt 40 procent av bruttointäkterna kom från Bro- och vågavgifter. Enligt fil.dr Sven Olsson, tidigare arkivchef vid Västerås Stadsarkiv, rör det sig om det dubbla vad gäller nettointäkterna.

Denna långvariga och viktiga epok i stadens historia bör uppmärksammas.Från 1640-talet finns vågböcker i stadsarkivet med varierande detaljgrad vad gäller orter varifrån produkterna kom och vilka som levererade dessa. 1670 vägdes 29 008 skeppund in, vilket motsvarar drygt 4 100 ton. (142,5 kg/skeppund) 1672 hade volymen ökat till 39 029 skeppund, vilket motsvarar ca 5 560 ton. Verksamheten pågick kontinuerligt fram till flytten till Borgåsund och Strömsholms kanals färdigställande i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

Vi tycker att det är dags att bygga upp en kopia eller replik av våghuset på dess sista plats samt kanske ett hamnmagasin. En permanent utställning om denna epok skulle finnas i Länsmuseet och även kopior av handlingar från Hyttor, Hammare och Bruk i Västmanland.Detta till fromma för forskare och historieintresserade länsbor. En sådan långvarig och viktig del i Västerås historia och stadens ekonomiska utveckling är väl värd att lyfta fram och påminna om.

På /internetboken / stadsutvecklingen / bergs- eller järntullar och järnvågar kan man läsa och ladda ner ett dokument om ovannämnda frågor.

Bengt Nilsson

fil.dr i historia

Brage Lundström

fritidsforskare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel