Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggbranschen vinterns vinnare

Den hittills milda vintern har vinnare och förlorare. Byggnadsbranschen spar pengar medan sporthandeln tappar försäljning.

Förra vintern var en guldtid för sporthandeln i Sverige. Enligt Handelns utredningsinstitut steg försäljningen med hela 34 procent under vintermånaderna.

I början av årets snöfria vinter visade dock branschen negativa siffror då försäljningen gått ned markant.

– Vi är ju väldigt beroende av vädret och årets snöfattiga vinter har vi märkt av i försäljningen av våra vinterprodukter. Det är en klart mindre efterfrågan än det var förra året, säger Petra Sjöstrand på Stadiums huvudkontor.

Plusgrader och barmark gynnar däremot andra.

– För oss inom byggbranschen minskar kostnaderna radikalt med en mildare vinter, säger Kenneth Öholm, entreprenadchef för Byggmäster i Västerås.

Byggmäster, som bland annat lägger stora takytor, har hittills sluppit skotta innan de kan påbörja sitt arbete. Något de har sparat mycket pengar på.

– Vi kan vara mer tidseffektiva och har säkert sparat sexsiffriga belopp på det milda vädret, säger Kenneth Öholm och fortsätter:

– Är det mycket snö och vi måste skotta tar det tid, och för att då hinna med bygget inom tidsramen måste man ha fler mannar på plats vilket gör att personalkostnaderna drar i väg.

Vid den här tiden förra året hade Stadium i Skrapan sålt slut på alla sina skidor. Nu är läget annorlunda.

– Vi har knappt sålt några skidor alls. Vi hade laddat för en vargavinter men nu blev det inte så, säger butikschefen Magnus Bohlin.

Mild vinter ger lägre elpriser

Det är inte bara företag som tjänar på den milda vintern. Även privata elkunder med rörligt pris har minskat sina kostnader då kvicksilvret hittills inte har varit under nollstrecket många gånger.

Andra elkunder har också fått ett lägre månadsmedelpris på 30 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 83 öre per kilowattimme enligt organisationen Nord Pool Spot som organiserar elhandeln i Norden.Källa: Nord Pool Spot/p