Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygget av soltak hotas

Ombyggnaden av gåcity kan bli betydligt dyrare än beräknat. Solanläggningen har visat sig vara för tung. ”Det behöver inte leda till någon större skattehöjning”, säger Ewy Ohlsson på kommunens citykontor.

Fram till nu har allt gått enligt planerna när det gäller uppfräschningen av centrum. Allt skulle vara klart om några månader, men nu hotar en försening.

Ett planerat soltak över Sigmatorget har visat sig vara underdimensionerat.

– Vi får ha tålamod. Det här är ändå något som aldrig gjorts tidigare i världen, säger Ewy Ohlsson.

Enligt helt nya idéer som väckts på citykontoret ska Västerås få en solanläggning som ger city en internationell prägel. Anläggningen är svaret på västeråsarnas återkommande klagomål på att alla uteserveringar ligger i skugga.

Soltaket ska fällas ut från de omkringliggande byggnaderna, när det naturliga solljuset är för svagt och utetemperaturen understiger 26 plusgrader.

En solkanon med en styrka på 50000 megawatt ska dränka Sigmatorget i solljus året om. Och folk från hela världen väntas flockas på det jättecafé som ska uppta större delen av torgytan.

Nu har dock den tyska arkitektfirman Die Sonnendacheexperten funnit att taket inte klarar belastningen av solkanonen som väger lika mycket som en Folkabubbla. Och det har gjort Ewy Ohlsson orolig:

– Med tanke på de stora investeringar vi gör i centrum vill vi inte riskera att den nya stenbeläggningen krossas om solkanonen faller ner. Vi vill förstås inte heller ha onödiga personskador.

Därför ska hon och en delegation från Västerås stad åka till Frankfurt den kommande veckan för att råd-göra med arkitektbyrån och få besked om merkostnaderna för en stabilare konstruktion.

– Tyvärr ska det regna i Frankfurt i veckan. Jag hade hoppats kunna njuta en latte i solskenet på Betrüger Marktplatz. Men jag får trösta mig med att det hotell vi ska bo på håller högsta klass. Och jag tycker det känns bra att Västerås stad har anlitat min tyske svågers firma. Därmed blev det inte så krånglig administration.

När hon kommer hem ska hon redovisa den nya projektbudgeten vid en informell sittning med kommunstyrelsens arbets-utskotts presidium.

– De vill också ha besked om det behövs en skatte-höjning. Vi ska fundera över detta på flyget till Frankfurt.

I värsta fall kan uppfräschningen av Sigmatorget bli försenad med åtskilliga månader.

– Huvudsaken är att vi blir av med det terrakottafärgade torget, kosta vad det kosta vill. Terrakotta har inte varit inne sedan 1980-talet. Vi trendkänsliga har verkligen fått lida när vi har gått på stan.

Soltaket, som har arbetsnamnet Ganz grosse Baldachin über Västerås dass auf der Karte wird gestellt, är förstås tänkt att kompensera bristen på D-vitamin hos invånarna i det solfattiga Västerås.

Och när växthuseffekten inte har slagit till med den kraft, som alla hoppades på, så har citykontoret tagit saken i egna händer.

– Om inte Kanarieöarna kommer till oss, får vi helt enkelt göra oss till Kanarie-öarna själva. Min dotter kan dessutom tänka sig att driva kafeét på Sigmatorget så även där slipper vi krånglig administration och jobbiga upphandlingar och sådant, ler Ewy Ohlsson.