Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnaderna vid kyrkogårdsmuren skall repareras

Artikel 99 av 195
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

Korsvirkeshuset vid stenmuren söder om dokyrkan står nu under restauration. Raden av år och många pojkars klättring har gått illa åt takets tegelpannor och trävirket under var nu i det närmaste slut av väta och röta.

Annons

Reparationen är väl den första etappen i ett iståndsättningsarbete, som kommer att omfatta inte bara korsvirkeshuset utan även den s.k. sotarens tvättstuga och proban, eller gymnasiefängelset vid kyrkogårdsportalen.

Byggnaderna tillhör dels kyrkan, dels Västerås stad, men staden har åtagit sig restaureringsarbetet. Hur pass omfattande detta kommer att bli är väl ännu inte fullt avgjort, riksantikvarien vill väl ha ett ord med i laget, säger intendent Sven Drakenberg.

Många förslag har även varit uppe, bl a att utnyttja korsvirkeshuset som en sommarservering – det blir inte den första servering som varit ihopbyggd med en kyrkomur.

Genom att taket delvis tagits av har nedgången till källaren under korsvirkeshuset kommit i dagen.

Tegelvalvet över trappan har vittrat och delvis störtat in, men det torde komma att muras upp igen samtidigt som väggen vid ingången förstärktes. Den är nu i fallfärdigaste laget.

Under byggnaden och marknivån ligger en ganska stor välvd källare, genom en mellanvägg delad i två rum.

Korsvirkeshuset utgör strängt taget endast ett loft till källarlokalen.

Källarvalven torde dock inte vara äldre än från 1600-talet och har varit försedda med fönstergluggar, som senare satts igen.

En välvd källare finnes också under boden vid proban på komministergårdens mark och under själva komministergården finnes en mycket hög och vackert välvd källarlokal, som i mycket har en kyrklig prägel.

Båda dessa är från medeltiden.

Själva komministergården avbrändes vid 1714 års stora eldssvåda, då gården utgjorde bostad för rektorn vid trivialskolan. Det nuvarande huset byggdes på den gamla källaren i slutet av 1700-talet.

Samtliga dessa källare har varit försedda med små fönster som nu befinner sig en dryg meter under marknivån. Denna har således höjts betydligt under århundradenas lopp.