Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads: Ackordet är framtidens lönesystem

Viktigt att belöna lagarbetet

Vi i Byggnads kan inte förstå varför NCC nu tillsammans med Sveriges Byggindustrier försöker mala sönder det välfungerande lönesystem som ackordet inom byggbranschen är. Den enda anledning vi kan se är att de vill få bort våra medlemmars inflytande över sitt arbete.

Ett bygge är inte vilken arbetsplats som helst. En vårvinterdag är det iskallt i blåsten på femton meters höjd när vi bygger ställningar. Ovan marken svävar betong, formar och armering över snickarnas och betongarbetarnas huvud från den första minuten på arbetsplatsen. I byggstädarnas containrar kan det finnas både asbest och andra livsfarliga ämnen.

På bygget är vi byggnadsarbetare utelämnade i varandras händer. När alla vet sin plats, sin uppgift och vilka regler som finns – ja, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men om det brister, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats.

Eftersom vi jobbar i en så riskfylld miljö är lagarbetet det allra viktigaste för oss och det ackordssystem som tillämpas i byggbranschen belönar lagarbetet.

Eftersom vi jobbar i en så riskfylld miljö är lagarbetet det allra viktigaste för oss och det ackordssystem som tillämpas i byggbranschen belönar lagarbetet. Det är unikt eftersom det är lagets prestation som värderas, inte individens.

Laget delar rakt av på förtjänsten. Oavsett ålder, kön eller hälsostatus. Alla yrkesarbetare får lika mycket av kakan.

Ackordssystemet gör att vi både håller ihop och håller efter varandra. Om du som individ kan tumma lite på någon regel för att själv prestera mer, så hjälper inte det eftersom det kan orsaka merjobb eller risker för någon lagkamrat.

Även för arbetsgivarsidan finns stora fördelar att inhämta. Ackordslön gör det lättare för företagen att beräkna den totala kostnaden för ett arbete. Och eftersom ackordslön ökar produktiviteten får arbetsgivaren sitt projekt färdigställt på en kortare tid och kan då sätta sina anställda i ett nytt arbete. I förlängningen tjänar arbetsgivaren då mer pengar.

Vår bild är att de flesta små och medelstora företag vet om detta och därför stödjer ackordslönesystemet. Det som sker nu är ett försök att mala sönder ett välfungerande system. Ett individualiserat lönesystem skulle ge företagen möjlighet att hämma löneutvecklingen.

Den laganda som ackordet skapar leder alltså till ett bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen och effektivare arbetsplanering, som i sin tur leder till ett bättre utförande av arbetet och därmed också en säkrare arbetsmiljö. Lönesystemet möjliggör för oss att ha inflytande, påverkan och insyn i själva produktionen, vilket skapar ansvarstagande och trivsel.

Ackordssystemet inom byggbranschen är unikt och den mest jämlika lönemodell som finns. Därför är det framtidens lönesystem. Det gör oss trygga, stolta och starka.

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads

Jan Andersson

ordförande Byggnads Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel