Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggsäsongen står för dörren

Våren och sommaren är hemmasnickarens bästa tid. Går du i tankar på att bygga till, snickra en uteplats, friggebod – eller till och med slå till på en pool? Här är tips du behöver tänka på.

Uteplats/altan. Alla altaner eller uteplatser behöver inte bygglov. Kan altanen räknas som tillbyggnad, en volymökning av huset, måste man ha bygglov. Viktigt att tänka på är att altanen inte får vara för hög, över 1,5 meter, då behövs bygglov.

Man får bygga en uteplats, ett trädäck eller ett skärmtak på max 15 kvadratmeter i nivå med husets golvhöjd på nedervåningen. Avståndet till grannens tomt måste vara 4,5 meter.

– Det finns förstås gränsfall, säger Natasa Ribic, bygglovsarkitekt på Västerås stad. Hennes råd är att ringa kommunen och kolla vad som gäller för just din plan. I vissa områden måste man ta speciella hänsyn.

– Att bygga ett skärmtak med kanalplast är kanske inte så bra i kulturhistoriskt värdefulla områden, säger Natasa Ribic.

Uterum. Många lockas av tanken att glasa in sin uteplats. Innan du gör slag i saken, sök bygglov, det måste man ha. Struntar man i bygglov kan man bli tvungen att riva eller betala en sanktionsavgift (böter vardagligt uttryckt).

Bygga till. Kanske vill du bygga ett nytt sovrum eller ett större kök? Bygglov måste du ha och det ansöker man om på en blankett till kommunen.

Ring kommunen i god tid och kolla vad som gäller för din tomt. Ta reda på vilka papper du måste ta fram, fylla i och skicka in för att ansökan ska vara komplett.

Var beredd på att rita en skalenlig och måttsatt ritning över husets fasad med och utan tillbyggnad samt hur de hänger ihop. Det ska finnas en planskiss över huset med samma information. Dessutom ska man skicka in en situationsplan, hur bygget ligger på tomten och i relation till grannar och tomtgränser.

– Det är bra att tänka på att man inte bara ritar för kommunens tjänstemän utan också för sig själv, så att man ser vad det är man ska göra, hur stort det blir och hur det kommer att se ut, säger Natasa Ribic.

När bygglovet är beviljat måste du också får ett startbesked innan du kan börja bygga.

Friggebod/växthus/lekstuga/lusthus. Friggebodar, mindre byggnader på max 15 kvadratmeter med max tre meters nockhöjd, behöver inte bygglov. För att få bygga en friggebod på tomten krävs att det redan finns ett en- eller tvåbostadshus.

– En friggebod är en komplementbyggnad. Om den sedan används som gäststuga, bastu, förvaringsbod, växthus eller lekstuga, spelar ingen roll, säger Natasa Ribic.

Större växthus, lusthus eller bodar kräver bygglov.

Tänk på: Vill du att byggnaden ska stå närmre tomtgränsen än fyra och en halv meter, måste du fråga grannen om lov. Se till att få ett skriftligt godkännande.

Mur/plank/häck/staket. Vill du plantera en grönskande häck behöver du inte bygglov. Staket som är max en meter höga kräver inte heller bygglov.

Över en meter räknas staketet som plank och blir bygglovspliktigt. Även murar högre än en halv meter måste du söka bygglov för.

Men det finns undantag: bygger du en mur eller ett plank som en del av en skyddad uteplats nära huset behövs inte lov. Reglerna säger dock att höjden inte får överstiga 1,8 meter och att planket/muren måste stå inom 3,6 från huset och inte närmare än 4,5 meter från grannens tomtgräns.

Pool. En pool kräver inte bygglov.

– Men på Boverkets hemsida finns råd om säkerhet kring poolen och hur man skyddar mot olycksfall som man bör läsa, påpekar Natasa Ribic.

Måste du schakta eller höja tomtmarken mycket kan du behöva ett så kallat marklov. Stäm av dina planer med kommunen innan du sätter i gång. Tänk även på att plank och tak i anslutning till poolen kan vara bygglovspliktiga.

Chans att fråga innan 4 april

Vill du få bygglovet klart till sommaren semester och bor i Västerås, måste du skicka in en korrekt och komplett ansökan om bygglov senast 4 april.

Under vecka 14, alltså mellan 31 mars och 4 april, finns stadens bygglovhandläggare på plats i Stadshusets entré mellan kl 12 och 14 för att svara på frågor.

Vill man ha information om bygglov eller hjälp med frågor innan dess kan man vända sig till Västerås stads kontaktcenter på telefonnummer 021–39 00 00. Det finns information på stadens hemsida, www.vasteras.se, under rubriken Bo bygga.

På Boverkets hemsida finns även information om regler för olika byggen, www.boverket.se, under rubriken Bygga förvalta.